„Parlamentul, la iniţiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmează să se reducă cu 5 procente. Preşedintele a returnat-o constituţional, prevalându-se de motive de oportunitate. Există toate premizele ca această lege să fie readoptată fără modificări de Parlament cu o majoritate covârşitoare în cadrul sesiunii extraordinare de săptămâna viitoare”, afirmă Tăriceanu, conform unui comunicat al Partidului Liberal Reformator.
Acesta consideră că motivul intervenţiei publice a preşedintelui Traian Băsescu de joi seară nu a fost reducerea CAS, ci implicarea sa neconstituţională în campania electorală.
Chelaru: Sesiunea extraordinară a Parlamentului ar putea fi convocată în ultima săptămână a vacanţei
Tăriceanu arată că, în 2008, preşedintele Băsescu a susţinut creşterea creşterea salariilor profesorilor cu 50% iar în 2009 n-a fost de acord cu reducerea unor cheltuieli bugetare, fapt care a avut repercusiuni majore anul următor, care au dus la tăierea salariilor şi a pensiilor.
„Discursul de ieri al preşedintelui a avut ca unic scop implicarea în campania electorală pentru prezidenţiale în favoarea partidului pe care l-a inventat. Cu excepţia PMP, a pus toate celelalte partide în aceeaşi ‘oală’, a atacat PDL şi PNL, pentru derutarea electoratului. Am spus-o şi o repet: în ciuda acestor atacuri de faţadă, menite să creeze confuzie, ‘marele partid’ de dreapta nu este de dreapta, ci este creaţia lui Traian Băsescu, prin care încearcă să-şi păstreze puterea şi după încheierea mandatului său”, mai afirmă liderul PLR.
Potrivit lui, ‘alegerile prezidenţiale’, ‘averea sa şi a familiei’ şi ‘influenţa politică’ pe care vrea să şi-o conserve după expirarea mandatului sunt ‘adevăratele şi singurele preocupări’ ale lui Traian Băsescu, nu ‘bunăstarea naţiunii’, Tăriceanu adăugând că declaraţia şefului statului de joi seară este ipocrită.
Președintele PLR a amintit că „înaintea alegerilor din 2008, președintele Băsescu conducea o propagandă ieftină și populistă alături de Emil Boc și PDL, susținând creșterea salariilor profesorilor cu 50%, în ciuda faptului că nu existau resurse bugetare pentru o asemenea cheltuială. Cu riscul de a pierde din popularitatea câștigată timp de 4 ani ca prim ministru, m-am opus public acestei susțineri. Atunci nu-i păsa de dezechilibrele bugetare ce ar fi urmat, dacă eu cedam. Acum se preface că îi pasă. În 2009, înaintea alegerilor prezidențiale, când era practic primul ministru al României și era preocupat doar de realegerea sa, n-a fost de acord cu reducerea unor cheltuieli bugetare, fapt care a avut repercusiuni majore în 2010, care au dus la tăierea salariilor și a pensiilor. Acum se preface că îi pasă de echilibrul bugetar”.
Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că din declarația președintelui „reiese că toată lumea e incompetentă și mincinoasă, în timp ce domnia sa e competent și onest. Discursul de ieri al președintelui a avut ca unic scop implicarea în campania electorală pentru prezidențiale în favoarea partidului pe care l-a inventat. Cu excepția PMP, a pus toate celelalte partide în aceeași „oală”, a atacat PDL și PNL, pentru derutarea electoratului. Am spus-o și o repet: în ciuda acestor atacuri de fațadă, menite să creeze confuzie, „marele partid” de dreapta nu este de dreapta, ci este creația lui Traian Băsescu, prin care încearcă să-și păstreze puterea și după încheierea mandatului său”.