‘Cu tot respectul pentru adversarii mei din zona de centru-dreapta, mă uit şi văd că experienţa lor este subţire rău de tot, lucru valabil începând cu domnul Iohannis. Saltul e uriaş de la primăria unui oraş la preşedinţia unei ţări, ţinând cont că primăria te îndreaptă mai mult spre rezolvarea unor probleme administrative, iar la preşedinţie trebuie să fii capabil să abordezi probleme de politică externă, de securitate naţională, de apărare. Lucrurile acestea sunt în planuri total disjuncte‘, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, scrie Agerpres.
Liderul PLR a afirmat că timpul l-a ajutat să câştige o experienţă vastă, trecând prin mai multe etape ierarhice politice în cei 24 de ani postdecembrişti: parlamentar, cu o sincopă între 1992-1996, participant la Adunarea Constituantă, ministru al Industriilor şi Comerţului, premier, iar acest lucru i-a permis să capete o experienţă utilă pentru funcţia de preşedinte. ‘Nu poţi să fii preşedinte sărind etapele şi lucrul acesta se vede şi la alţi oameni politici, la nivele ceva mai coborâte. Sunt oameni care au fost numiţi în funcţii de ministru şi care nu au putut face faţă pentru că nu aveau cultură politică, experienţă politică şi managerială şi atunci când te propulsează cineva într-o funcţie atât de înaltă, sigur că eşti confruntat cu atât de multe probleme, încât nu eşti capabil să le faci faţă’, a spus Tăriceanu.
Răspunzând presei, preşedintele liberalilor reformatori a mai afirmat că Victor Ponta are şanse de ajunge în turul doi al alegerilor, ‘toate sondajele plasându-l pe primul loc’.
În altă ordine de idei, Tăriceanu a reiterat faptul că după momentele intrării României în NATO şi aderării la UE, ţării noastre îi lipsesc proiectele majore capabile să coaguleze naţiunea pentru un singur scop, dar el are un proiect serios prin care România poate deveni cea de-a şaptea putere economică în Europa. ‘Consider că România, în acest moment, trebuie să se adune în faţa unui proiect ambiţios, care să le permită ţării şi cetăţenilor să depăşească această situaţie de resemnare, de mulţumire cu puţin, şi să încercăm să valorificăm potenţialul creator, de inventivitate, de muncă, să spargem nişte bariere ale mentalului colectiv din România că ‘ăştia suntem, că nu suntem în stare de nimic’. Nu suntem în stare de nimic pentru că nu ne propunem nimic. România nu are niciun fel de obiectiv. Aceasta este marea deficienţă, care nu provine de la cetăţeanul de rând, ci de la elita politică care nu e în stare să definească şi să propună şi să promoveze ulterior un proiect major’, a mai susţinut Tăriceanu.