Tăriceanu: Fantomele comunismului şi ale regimului Băsescu bântuie prin România

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că în România are loc un asalt asupra valorilor instituţiilor democratice, în care prezumţia de nevinovăţie a dispărut, el declarându-se "şocat" de faptul că procurorii vorbesc "cu nonşalanţă de planuri de arestări".  
Ionela Marcu
17 apr. 2015, 12:06
Tăriceanu: Fantomele comunismului şi ale regimului Băsescu bântuie prin România

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, la Congresul UDMR, că libertatea individuală este desconsiderată şi încă „mai bântuie fantomele regimului Băsescu, pe lângă cele ale comunismului”.

„Astăzi, în România, asistăm la un asalt asupra valorilor fundamentale ale instituţiilor democratice. Libertatea individuală este, din nou, desconsiderată, vedem oameni care sunt bănuiţi că ar cădea sub incidenţa legii, dar libertatea lor pare, în ochii altora, să nu valoreze prea mult. Prezumţia de nevinovăţie a dispărut, sunt şocat când unii procurori vorbesc cu nonşalanţă de plan de arestări. Unde suntem? Este regretabil că nu numai fantomele comunismului mai bântuie prin România, dar şi fantomele regimului Băsescu. Privesc cu regret cum unii reprezentanţi tineri ai opoziţiei preiau discursul populist şi demagogic al lui Băsescu, discursul iresponsabil, care vizează distrugerea instituţiilor fundamentale”, a spus Tăriceanu.

Acesta a susţinut că este nevoie de o politică de responsabilitate, pe care o aşteaptă şi electoratul.

În opinia lui Tăriceanu, „modelele politice” din ultima perioadă – începând cu fostul preşedinte şi continuând cu „apropriaţii lui colaboratori sau colaboratoare” – nu trebuie urmate.

„Mă întreb de ce cancelarul Germaniei nu se dă cu bicicleta, nu sare cu paraşuta, nu poartă genţi scumpe. Nu e cu nimic mai prejos decât ceilalţi oameni dacă ai o atitudine sobră, responsabilă, şi cu privirea îndreptată spre viitor, către construcţie, nu către distrugere şi conflict”, a spus preşedintele PLR.

Pe de altă parte, Tăriceanu a amintit  de necesitatea revizuirii Constituției, însă nu în sensul de „peticire”, așa cum s-a procedat până acum, ci de rescriere a legii fundamentale într-o formulă complet nouă.

‘Revizuirea Constituției din păcate, până în momentul de față, tinde să fie mai degrabă o operațiune de peticire, de corectare a actualei Constituții. Eu cred că România are nevoie de ceva mai mult. Și anume de o Constituție complet nouă, de o nouă viziune, care să reflecte atât starea actuală de evoluție a societății românești și a societăților democratice în general, cât și să arunce o privire în perspectivă.

Și pentru că vorbim de revizuirea Constituției mi-aș permite să abordez și problema regionalizării care este strict legată de revizuirea Constituției’, a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că de foarte multe ori a întâlnit, în discuțiile legate de regionalizare, întrebări legate de aspectul administrativ al relocării unor instituții și a precizat că nu aceasta este esența regionalizării.

‘Din păcate, până în prezent, impresia mea este, și poate dacă greșesc îmi cer scuze, că proiectul de regionalizare este privit mai degrabă ca o operațiune pur administrativă.

Dacă vrem să facem o greșeală, vă garantez că adoptând un proces de regionalizare care se bazează pe o viziune sau un obiectiv administrativ, atunci eșecul e garantat. Am auzit nu o dată, mergând în țară, întrebări de genul: în viitorul proiect de regionalizare administrația fiscală în ce oraș este, unde va fi direcția de sănătate și așa mai departe. Dragii mei concetățeni, regionalizarea nu este despre relocarea birocrației, regionalizarea este despre un proiect prin care România să devină mai eficientă și mai competitivă’, a afirmat președintele Senatului.

El a dat chiar ca exemplu tipul de regionalizare care există în Germania și a povestit că deși împărțirea acestei țări în landuri s-a făcut după al Doilea Război Mondial cu scopul de a ține în frâu dezvoltarea ei pentru a nu redeveni o mare putere militară, totuși efectul a fost că Germania a devenit o mare putere economică.

‘Un model bun este cel al Germaniei. Germania, după război, din considerente politice, legate de teama țărilor aliate de a nu vedea din nou în Germania o mare putere militară, au hotărât împărțirea ei în landuri. Dar în același timp, tocmai pentru a evita pericolele au hotărât un guvern central slab și au dat autonomie foarte multă landurilor. Ceea ce inițial s-a dorit a fi o armă pentru menținerea Germaniei ca o țară slabă s-a dovedit în final că a fost arma cu care Germania a câștigat competiția pe toate planurile și mai ales economic‘, a spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a participat vineri la Congresul UDMR, care are loc între 17 și 18 aprilie. Pe parcursul celor două zile de desfășurare a evenimentului, delegații UDMR au cuprins în program alegerea președintelui, modificarea Statutului și Programului Uniunii.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Cum poți să-ți dai seama dacă telefonul tău este ascultat. Testul simplu pe care trebuie să-l faci
Capital.ro
Călin Georgescu NU va candida. Greșeala îl costă președinția: CCR îl va bloca
Playtech.ro
Traian Băsescu e la pământ! Fiica riscă închisoarea, este ştirea momentului în România. Prima reacţie...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Seniorii care primesc a 13-a pensie. S-a dat lege!
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Claudia Udrescu a murit pe loc, după ce a căzut de la balconul casei sale 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu imens în PSD. O tragedie cum România nu a mai trăit: Nu există cuvinte să aline suferința
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
China va lansa sonda Chang’e-7 spre Polul Sud al Lunii în 2026
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic