„Constituția spune la art. 103 alin. 2 următoarele: „Candidatul la funcția de prim ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, VOTUL DE ÎNCREDERE al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului”. Ori luni, dl Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere. Nu înțeleg de ce Ludovic Orban și cel care îl dirijează crede că Parlamentul poate fi partener în această păcăleală odioasă. În condițiile în care guvernul Orban II nu va fi votat de PNL, nu înțeleg de ce s-ar aștepta ca noi să intrăm în acest joc?
Citeşte şi: Raluca Turcan, anunţ surpriză despre alegerile anticipate. S-ar putea întâmpla luni în Parlament
De aceea, am decis să îi lăsăm pe cei din PNL să se afunde și mai mult în penibil și să voteze împotriva propriului guvern și să nu conteze pe prezența noastră! Nu vrem să validăm această mascaradă parlamentară. Mai mult, nu cred că ar trebui să discutăm despre votul de învestire al guvernului Orban II atâta timp cât nu se rezolvă problema OUG privind alegeri anticipate, care are cel puțin 2 teme care contravin legii: legalizarea turismului electoral și grava discriminare la adresa unora dintre partidele parlamentare mai mici.
În cei 30 de ani de politică am crezut că le-am văzut pe toate, dar ce se întâmplă în aceste zile îmi depășește orice imaginație. Credeam că, în principiu, toate partidele politice vor același lucru: o societate liberă, o viață mai bună pentru români, o economie care să asigure locuri de muncă bine plătite. Obsesia celor din conducerea PNL pentru alegeri anticipate, fără să ia în calcul efectele negative asupra românilor, mă face să-mi pun serioase semne de întrebare cu privire la această credință.
Nu o să obosesc să arăt că această criză politică artificial creată va avea foarte curând efecte economice grave care ne vor afecta pe fiecare dintre noi în mod direct. Am expus motivele în mai multe rânduri. Pe termen lung, cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare va omorî temele locale importante (poluarea orașelor și satelor, trafic, curățenie, spitale, școli) și se vor promova teme strict politice (stânga-dreapta, ciumă roșie vs ciumă galbenă, etc), teme care nu interesează cu adevarat cetățeanul. Oare asta vrem?”, susţine Călin Popescu Tăriceanu într-o postare pe Facebook.
Citeşte şi: Rareş Bogdan, despre strategia PNL. „Vom încerca să declanşăm o a doua învestire”
Cabinetul Orban instalat în noiembrie anul trecut a fost demis pe 5 februarie, după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD. Moţiunea a fost depusă ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
După consultări cu formaţiunile politice parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis l-a propus din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru funcţia de prim-ministru.
Şeful statului a menţionat atunci că organizarea de alegeri anticipate ar fi „soluţia corectă”. El a adăugat că, în cazul în care formula anticipatelor nu va funcţiona, îşi doreşte un Guvern format în jurul PNL.
Ludovic Orban i-a propus ca membri ai Cabinetului pe foştii miniştri, care au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate pe 17, 18 şi 19 februarie. Doar patru miniştri dintre cei 16 care au obţinut un aviz pozitiv din partea parlamentarilor, restul fiind avizaţi negativ. Au primit aviz pozitiv Nicolae Ciucă – Apărare, Bogdan Aurescu – Externe, Virgil Popescu – Economie şi Adrian Oros – Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Avizele primite în comisii sunt consultative.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat deja că parlamentarii social-democraţi nu vor participa la şedinţa plenului reunit al Parlamentului.
Citeşte şi: Hotărârea CCR care îl obligă pe Orban să schimbe miniştrii respinşi de comisiile parlamentare
„Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat”, a explicat Ciolacu, miercuri, la finalul unei şedinţe a conducerii PSD.
La rândul său, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii PNL vor fi prezenţi la şedinţa Parlamentului pentru asigurarea cvorumului, dar nu vor vota.
Pro România nu va vota învestirea Guvernului Orban II, a anunţat preşedintele partidului, Victor Ponta.
„Nu votăm Guvernul Orban. Exact ceea am făcut la votul iniţial la Guvernul Orban: nu participăm la ceea ce este o piesă de teatru de prost gust”, a declarat Ponta, duminică, la finalul Convenţiei anuale a Pro România.