Preşdintele Senatului crede că declanşarea unei noi proceduri de suspendare este necesară dacă Traian Băsescu va persista în a se implica în campania electorală, chiar dacă această procedură nu va putea fi finalizată. „Chiar dacă timpul rămas până la data primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale nu permite fizic derularea întregii proceduri pentru demiterea lui Traian Băsescu, cred că forțele politice care țin la respectarea Constituției trebuie să fie pregătite în orice moment pentru inițierea suspendării de către Parlament a Președintelui României. Noi nu apărăm Constituția și Legea facultativ, în funcție de calendarul alegerilor, ci permanent. Inițierea suspendării Președintelui României, fie și în preajma alegerilor, va arăta o atitudine sănătoasă şi corectă faţă de statul de drept. În acest sens, eu lansez un avertisment foarte serios domnului Președinte. Declanșarea sau nu a suspendării Președintelui României va depinde de măsura în care Traian Băsescu va respecta sau nu Constituția până la încheierea procesului electoral și a mandatului său„, se arată într-un comunicat de presă semnat de către Tăriceanu.
Motivele ameninţării lui Tăriceanu sunt implicarea preşedeintelui României în activitatea internă a PMP şi declaraţiile făcute la B1 TV. „Președintele ţării a dat ieri dispoziție Parchetului General, în direct la B1, să înființeze o comisie rogatorie într-o afacere în care ar putea fi implicat unul dintre numeroșii săi adversari politici, a mai anunțat în numele Administrației Prezidențiale că a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca și cum Președinția s-a transformat în organ de anchetă, l-a atacat indirect pe ziaristul Cătălin Tolontan, cel care se ocupă cu investigarea jurnalistică a „Galei Bute”, în care Elena Udrea e suspectată de fapte de corupție grave”, afirmă Călin Popescu Tăriceanu referindu-se la afirmaţiie preşedintelui legate de modul în care Dan Voiculescu şi-a făcut averea şi cum a finanţat trustul său de presă.
La asta se adaugă întâlnirea pe care Traian Băsescu a avut-o cu lideri ai PMP, pentru ca aceştia să obţină sprijinul şefului statului pentru candidatul acestei formaţiuni în alegerile prezidenţiale, Elena Udrea. Tăriceanu aminteşte că preşedintele României are la dispoziţie suficiente mijloace de intervenţie în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, astfel că ameninţarea cu o nouă suspendare ar fi utilă în a-l face pe Traian Băsescu să evite pe viitor încălcarea Constituţiei.
„Traian Băsescu are la dispoziție până în ultima zi de mandat o serie de pârghii de control asupra unor instituții de forță ale Statului. Practicile sale anticonstituționale ar putea escalada în campania electorală o dată cu apropierea datei alegerilor, mai ales prin atacuri în diverse planuri ale adversarilor domniei sale și ale planurilor de perpetuare a regimului Băsescu. Când a fost redactată și adoptată de Parlament și validată prin Referendum, Constituția Țării a fost concepută pentru uzul unor oameni politici responsabili. Nimeni nu a anticipat că Președinția Țării ar putea încăpea pe mâinile unui astfel de individ”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
În schimb, o a treia suspendare a lui Traian Băsescu este mai puţin tentantă pentru PSD, preşedintele executiv al acestui partid, Liviu Dragnea, invocând considerente de ordin pragmatic. „Ne lipseşte timpul pentru o nouă procedură de suspendare. Nu are rost să iniţiem o procedură de suspendare din două motive: Legea Referendumului nu este aplicabilă acum, ci la un an de la decizia Curţii Constituţionale, se pare că în decembrie, deci nu e credibil că vom aduce atâta lume la vot pe actuala legislaţie. Doi, în două luni de zile regimul Băsescu se închide, sperăm, în condiţiile în care câştigă Victor Ponta, că dacă câştigă oricare dintre candidaţii lui Băsescu, acest regim se perpetuează”, a declarat Dragnea, citat de Agerpres