Tăriceanu îl susţine pe Ponta: Boc a driblat patru ani de zile luarea unei decizii în cazul Roşia Montană

Senatorul PNL Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, joi, că fostul premier Emil Boc a "driblat" patru ani luarea unei decizii în cazul proiectului Roşia Montană, deşi l-a prezentat în 2009 ca făcând parte din programul de guvernare, el apreciind că această atitudine este una "condamnabilă".
Filip Stan
05 sept. 2013, 17:35
Tăriceanu îl susţine pe Ponta: Boc a driblat patru ani de zile luarea unei decizii în cazul Roşia Montană

„Proiectul Roşia Montană era inclus în obiectivele cu care a venit în programul de guvernare, în 2009. Ieri, (miercuri, n.r.) Emil Boc a făcut o schimbare totală de poziţie, ceea ce nu e o premieră, dar ar fi totuşi nevoie de o atitudine mai consecventă. În loc să-şi asume responsabilitatea şi să ia o decizie, patru ani de zile a driblat permanent şi asta este condamnabil”, a spus Tăriceanu.

El l-a contrazis, totodată, pe Emil Boc, apreciind ca neadevărată afirmaţia acestuia potrivit căreia proiectul Roşia Montană este neconstituţional pentru că oferă atribuţii de utilitate publică unei companii private.

„Acest fapt nu este adevărat şi vă rog să vă uitaţi la modul în care se fac expropierile. Ceea ce menţionează Boc nu există în realitate. În cazul acesta expropierile se fac de către Ministerul Economiei, la fel cum s-a întâmplat cu expropierile la autostradă. Nu făcea Bechtel expropierile la autostrăzi, erau făcute de CNADNR, care este compania statului. Aşa se procedează şi aici: nu va face Roşia Montană expropierile”, a spus Tăriceanu.

El a apreciat că ideea desfăşurării unei dezbateri în Parlament cu privire la proiectul Roşia Montană este una înţeleaptă.

„În legătură cu subiectul Roşia Montană, părerea mea este că ideea unei dezbateri în Parlament este una înţeleaptă. Parlamentul este forul democratic în care fiecare cetăţean este reprezentat direct. Nu există un loc mai bun pentru o astfel de dezbatere. Era menirea Guvernului să facă proiectul tehnic, o decizie urmând a fi luată în Parlament. În această dezbatere vor fi aduse argumente pro şi contra care vor face să se ia cea mai bună decizie”, a spus Tăriceanu.

El a precizat că a solicitat ca la această dezbatere să fie invitaţi reprezentanţi ai ONG-urilor şi a opinat că o decizie asupra proiectului Roşia Montană trebuie să se bazeze pe trei elemente, care ţin, în ordine, de protecţia mediului, prezervarea patromoniului cultural şi beneficiile aduse.

„Trebuie ţinut cont de trei elemente. Primul este protecţia mediului. Trebuie văzut dacă proiectul satisface condiţiile de mediu. Dacă nu, altă discuţie nu-şi are rostul. În al doilea rând, trebuie să avem în vedere prezervarea patrimoniului cultural şi situl arheologic. Dacă nu sunt prezervate, discuţia nu-şi are rostul. În al treilea rând, e vorba de partea economică. Trebuie văzut ce beneficii aduce proiectul, care sunt câştigurile, câte locuri de muncă se vor face, care sunt profiturile, care garanţiile. Pe baza acestor elemente trebuie luată decizia”, a spus Tăriceanu.

Fostul premier Emil Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană pe motiv că este neconstituţional întrucât se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică ce trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de lege privind Roşia Montană este neconstituţional din punctul de vedere al regimului exproprierilor.

„Eu cred că, în acest moment, proiectul ar trebui să fie retras de către Guvern din două motive. În primul rând, el este neconstituţional pentru că se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică, ce trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice. Până la urmă, compania care exploatează este o companie privată şi nu poate să facă exproprieri în numele statului. Oricum, acolo statul are o participaţie minoritară. Din punctul de vedere al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstituţional. Pe de altă parte, este neconstituţional şi dacă ne gândim la cazul Rompetrol. Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un proiect de lege cu o temă aproape similară ca idee, în sensul că o asemenea competenţă ţine de Guvern şi nu de Parlament, iar CC în cazul Rompetrol a spus că trebuie să rezolve Guvernul, nu Parlamentul, o asemenea problemă, în consecinţă proiectul, fiind neconstituţional, a trebuit să fie retras de către Guvern”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, pe procedură se poate retrage proiectul, în condiţiile în care, până la înscrierea pe ordinea de zi, iniţiatorul poate retrage un proiect de la Parlament. Totodată, el a apreciat că un referendum pe subiectul Roşia Montană este o variantă care merită luată în considerare.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să pui în blatul de tort ca să-ți iasă pufos. Ingredientul care îl va face să ți se topească în gură
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba despre Călin Georgescu. Cine vrea să pună stăpânire pe România
Playtech.ro
Alimentele adorate de români cărora li s-ar prelungi perioada de valabilitate cu jumătate de an
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Imagini senzaționale cu Tania Budi. Unde a fost surprinsă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensia intră pe card într-o singură zi, mai devreme ca de obicei, în luna ianuarie 2025. Câți bani vor primi în plus pensionarii
Cancan.ro
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
StirileBZI
Românii vor primi până la 4.000 de euro pe lună! Unde se dau aceste salarii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Curtea Constituțională declară impozitarea părții necontributive a pensiilor neconstituțională
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! CURTEA de APEL BUCUREȘTI a DECIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României