„Experienţa arată că desfiinţarea Senatului a fost un pas inevitabil urmat invariabil în toate încercările mai mult sau mai puţin reuşite de distrugere a structurilor democratice şi de înlocuire a acestora cu sisteme autoritare de guvernare. Regret profund că în ultimii ani a trebuit să fim martorii unei tentative de desfiinţare a Senatului. În acest scop a fost activat un amplu aparat de propagandă care făcea abstracţie de interesul naţional, de experienţa istorică a Statului român şi de opiniile specialiştilor români şi străini, o campanie mediatică de un populism strident instrumentalizând o cunoaştere încă precară a tradiţiilor naţionale din partea unei părţi a cetăţenilor a culminat în anul 2009 un referendum pentru desfiinţarea Senatului”, a spus Tăriceanu în plen, cu ocazia şedinţei solemne consacrată aniversării a 150 de ani de la constituirea Senatului României.
Potrivit acestuia, referendumul a fost contestat de importante organizaţii ale societăţii civile. „Referendumul a fost contestat de importante organizaţii ale societăţii civile din cauza organizării lui ca parte a alegerilor prezidenţiale şi nici nu a avut la bază o argumentaţie solidă de ordin istoric sau naţional şi nicio confruntare efectivă de idei în urma căreia alegătorii să-şi exprime opţiunea în cunoştinţă de cauză”, a mai spus preşedintele Senatului.
Invitaţii la eveniment au păstrat un moment de reculegere în memoria unor foşti preşedinţi ai Senatului. „Vă rog să fiţi alături de mine în păstrarea unui moment de reculegere în memoria acelora dintre preşedinţii Senatului care au plătit cu viaţa pentru activitatea lor politică şi parlamentară, pentru ideile pe care le-au exprimat în sprijinul democraţiei şi a intereselor fundamentale ale poporului român, Nicolae Iorga, asasinat de legionari, Alexadru Lapedatu şi Constantin Argetoianu, morţi în condiţii tragice în închisorile comuniste”, le-a spus Tăriceanu celor prezenţi.
Călin Popescu-Tăriceanu a salutat, de asemenea, prezenţa invitaţilor la eveniment. „Salut prezenţa la această şedinţă solemnă a foştilor preşedinţi ai României, domnului Ion Iliescu, domnului Emil Constantinescu, Alteţa sa regală, principesa moştenitoare a României, primul ministru al României – Victor Ponta, a Înalt Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înalt Preasfinţitului Ioan Robu, mitropolitul bisericii romano-catolice, a domnului Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, a preşedintelui Curţii de Conturi – Nicolae Văcăroiu, fost preşedinte al Senatului, al domnului Guvernator al BNR, Mugur Isărescu, a membrilor Guvernului României, a reprezentanţilor Curţii de Conturi şi Consiliului Legislativ, a domnului Victor Ciorbea – Avocatul Poporului, ai foştilor preşedinţi ai Senatului şi a unor senatori din legislaturile 1990 – 2012. Salutăm, de asemenea, prezenţa alteţelor lor regale principele Radu şi principele Nicolae”, a declarat Tăriceanu.