Călin Popescu Tăriceanu susţine că preşedintele Klaus Iohannis declanşează în România o criză politică având doar argumentul orgoliului sau al intereselor politice personale. „Gestul nemotivat al președintelui de refuz nu poate fi tradus decât ca un exces de putere pe care vrea să ni-l arate nouă, întregii țări, și care este extrem de păgubos, deoarece Constituția îi dă mai degrabă mandatul să fie factorul de echilibru și nu cel care declanșează crize politice în țară pe chestiuni de orgoliu sau de interese politice personale”, a spus Tăriceanu, la Parlament.
În opinia acestuia, „lipsa oricărei motivații întărește bănuiala că președintele se angajează într-o luptă de putere”.
Tăriceanu a susținut că la întrevederea pe care a avut-o la Cotroceni, după anunțarea rezultatelor alegerilor, președintele Klaus Iohannis i-a transmis că va face tot ce îi stă în putere pentru a nu numi un premier PSD.
„Din păcate, la întrevederea pe care am avut-o a doua zi după anunțarea rezultatelor alegerilor, domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce-i stă în putință pentru a nu numi un premier din partea PSD și pentru a evita aducerea PSD la guvernare. Aceste afirmații nu au fost singurele care pe mine m-au pus pe gânduri, pentru că mai mult decât atât a spus că vrea să declanșeze un război total, lucru care iată astăzi îl vedem prinzând contur. I-am atras atenția președintelui atunci, cu toată considerația funcției pe care o are, că trebuie să privească la rezultatul alegerilor din 11 decembrie”, a precizat el, arătând că la întâlnirea respectivă a participat și copreședintele ALDE Daniel Constantin.
Tăriceanu consideră că se dorește declanșarea unei crize politice majore. „Suntem puși în fața unei realități pe care nu ne-o dorim. Se dorește declanșarea unei crize politice majore și de aceea va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua, pentru că nu dorim să băgăm România într-o criză politică. (…) Președintele, așa cum acționează, forțează declanșarea unei crize politice”, a susținut președintele Senatului.
El a subliniat că șeful statului are rolul să găsească soluții și să armonizeze punctele de vedere divergente.
„Noi nu avem puncte de vedere opuse, noi ne bazăm pe două lucruri: votul de la alegerile din 11 decembrie, care este clar, concludent și nu poate fi în niciun fel interpretat de prevederile constituționale, respectiv decizia Curții care nu-i dă președintelui posibilitatea să facă astfel de jocuri. El trebuie să nominalizeze persoana care este desemnată de coaliția majoritară, care are majoritatea în Parlament. De aceea se numește republică parlamentară și nu, de exemplu, dictatură sau monarhie autoritară”, a arătat Tăriceanu.