Tăriceanu: Legea votului prin corespondenţă va fi atacată, fără îndoială, la CCR

Președintele Senatului, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut, în cadrul dezbaterilor de la legea votului prin corespondență, că acest proiect legislativ poate fi atacat la Curtea Constituțională întrucât nu respectă articolul potrivit căruia "votul este universal, egal, direct și secret".
Iulian Tudor
19 oct. 2015, 17:01
Tăriceanu: Legea votului prin corespondenţă va fi atacată, fără îndoială, la CCR

„În Constituție este un articol care spune explicit că votul este universal, egal, direct și secret. Acest proiect de lege va fi atacat, fără îndoială, la CCR. Știm din start că nu respectăm prevederile constituționale. (…) Având în vedere timpul foarte scurt pentru depunerea amendamentului și faptul că decizională este Camera Deputaților și că acolo va exista un timp mai mare pentru depunerea amendamentelor, parlamentarii ALDE își rezervă dreptul de a amenda actuala lege, să încercăm să venim cu o formulă simplificată”, a spus Tăriceanu.

Citeşte şi: Iohannis: Sper ca săptămâna viitoare să promulgăm legea votului prin corespondenţă

El a criticat, totodată, modalitatea de vot propusă de actul legislativ în discuție, afirmând că aceasta este „extrem de greoaie”, scrie Agerpres.

„Părem să facem urechea surdă și să adoptăm, în grabă, într-o manieră pompieristică, ce seamănă cu adoptarea sistemului electoral în 2008, această lege a votului prin corespondență. (…) Modalitatea este extrem de greoaie și, în ciuda acestui fapt, unii se încăpățânează să forțeze românii să voteze în această modalitate complicată. De ce nu putem face o lege cu două articole și în care să specificăm clar că singura obligație este de a se duce înainte, cu șase luni de exemplu, la consulat și în ziua votului se prezintă la vot”, a mai spus Tăriceanu.

Acesta a precizat că parlamentarii ALDE doresc ca românii din străinătate să aibă posibilitatea de a-și exprima opțiunea de vot într-un mod „cât mai puțin îngrădit de proceduri administrative greoaie”.

„Suntem împotriva acestei proceduri, nu împotriva votului românilor din străinătate. (…) Vă propunem să adoptăm modelul care funcționează în Germania și Franța — votul direct, care presupune o singură etapă prealabilă. Cetățeanul care este în străinătate nu trebuie să aibă domiciliul acolo, nu trebuie să fie înregistrat, dar se duce și se înscrie la ambasadă sau consulat cu adresa unde dorește să voteze și Ministerul de Interne și cel de Externe dimensionează secțiile de votare de la ambasade și consulate și înființează secții de vot în zonele populate dens de români și unde nu sunt consulate”, a mai spus Tăriceanu.

La rândul său, liderul grupului UDMR Tanczos Barna a declarat că, în actuala formă, proiectul de lege nu poate fi susținut „nici în Senat și nici în Camera Deputaților”.

„Astăzi, pe fugă, pe grabă, vom vota o lege care ridică foarte multe semne de întrebare. (…) Au dreptate însă cei care spun că dreptul la vot trebuie asigurat și că noi, Parlamentul, suntem obligați să creăm un sistem de vot care să le permită celor care au plecat din țară să voteze. În același timp, trebuie să avem în vedere și prevederile constituționale. Votul trebuie să fie secret. Asigură acest sistem un vot secret pentru cetățeni? Asigură un tratament egal pentru cei din țară și pentru cei care votează din străinătate? Nu cred”, a spus senatorul UDMR, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului.

El a adăugat că, în opinia sa, sistemul de vot propus prin inițiativa legislativă nu este unul „echidistant, corect, egal” pentru toți românii.

„Cineva care este imobilizat la pat în România se roagă de președintele unei secții să trimită urna mobilă, iar afară simplu, printr-o imprimantă și un plic, se rezolvă această problemă fără să verifice cineva dacă adresa, prin acea solicitare electronică trimisă în țară, este sau nu o adresă corectă”, a subliniat Tanczos Barna.

Pe de altă parte însă, liderul grupului social-democraților, Mihai Fifor, a îndemnat senatorii să exprime un vot în favoarea adoptării propunerii de lege privind votul prin corespondență, afirmând că astfel este onorată o promisiune asumată în fața alegătorilor români din afara granițelor.

Citeşte şi: Legea votului prin corespondenţă, adoptată de Senat

„Noi, PSD, ne-am asumat (în Comisia de cod electoral — n.r.) că, într-o săptămână, legea va fi în Parlament și astăzi legea este în fața dvs., poate perfectibilă. Vă propunem să votăm această lege tocmai pentru a ne onora promisiunea față de românii din diaspora. Grupul PSD — UNPR votează această lege”, a spus Fifor, de la tribuna Senatului.

Și liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa, a precizat că senatorii liberali votează în favoarea inițiativei legislative.

„Am văzut că această propunere este aproape identică cu cea făcută, încă din martie, de către PNL și de aceea senatorii liberali nu vor depune și nu au depus amendamente. Constat că demersurile făcute de parlamentarii PNL, culminând cu greva japoneză, au avut efect și de aceea le mulțumesc parlamentarilor PSD pentru înțelepciunea de care au dat dovadă. Este o lege pe care românii o așteaptă demult și de aceea senatorii liberali, în totalitate, vor vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative”, a afirmat acesta.

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondență, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților cu rol decizional în acest caz.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Maia Sandu a depus jurământul de învestire ca președinte al Republicii Moldova
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători