„Trebuie să ne distingem de ceilalți. Nu avem o problemă principală de raportare cu PSD, e un partid de stânga. Avem o problemă de delimitare pe zona de dreapta. Trebuie să venim cu un mesaj autentic, de factură liberală. Soluțiile pe care le propunem să se vadă că pornesc dintr-o gândire liberală. Nu vreau să cădem în următoarea greșeală, am văzut tentația în ultima perioadă a unor mesaje și a unor idei și unor proiecte de factură socială. Nu intrați în concurență cu PSD. Nu înseamnă că PSD are monopolul politicilor sociale. Un partid politic modern trebuie să se adreseze și acestor probleme, dar nu cred că această concurență — supralicitarea unor promisiuni sociale — trebuie să fie marca ALDE în viitoarele alegeri„, a declarat Tăriceanu, în prima ședință a Biroului Politic al ALDE din acest an, potrivit Agerpres.
Călin Popescu-Tăriceanu a punctat faptul că formațiunea politică pe care o conduce alături de Daniel Constantin este cotată a fi al treilea partid în preferințele românilor.
„Suntem în momentul de față, practic în toate sondajele, într-o poziție care implică și o tendință crescătoare și ne plasează și ca a treia formațiune în preferințele electoratului. Sigur că mă bucură, dar mai sunt cinci-șase luni până la alegeri și rezultatele nu sunt bătute în cuie. Nu ne putem culca pe ideea că gata — acesta e rezultatul pe care îl vom obține la alegerile locale. Rezultatul va depinde foarte mult de calitatea oamenilor și de mobilizarea noastră și de calitatea campaniei. Scorurile din sondaje în general la alegeri se tasează, adică se micșorează. Suntem dați cu 9% sau cu 10%. La alegeri, dacă nu faci mobilizarea electoratului propriu, prin aducerea lui la vot, atunci degeaba în sondaje am luat 10% că te poți trezi 6% sau cu 7%„, a subliniat copreședintele ALDE.
Acesta a adăugat că ALDE are ca atu „tinerețea partidului”, însă are și dezavantajul de a nu fi reprezentat, la nivelul întregii țări, prin organizații județene.
„În perspectiva alegerilor locale, (…) organizațiilor noastre au obligația de a transmite mesajul politic venit de la conducerea centrală și, simultan, să vină cu mesajele proprii care au o direcționare către problemele locale. Avem un atu, și anume tinerețea partidului. Nu suntem un partid care să avem în spate lucruri care să ne tragă de picior în jos. Dar în afară de acest avantaj avem și dezavantaje. (…) Nu avem organizații puternice în tot cuprinsul țării, avem județe care nu sunt acoperite cu organizații locale„, a mai spus Tăriceanu.
Potrivit acestuia, „nu există soluție magică” în ceea ce privește întărirea organizațiilor județene, precum și constituirea unora noi acolo unde ALDE nu are reprezentare. „Nu am nicio baghetă”, a punctat Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu s-a referit și la PNL, afirmând că, în opinia sa, în acest partid există trei grupuri „cu obiective total distincte”: „grupul celor proveniți din PDL care sunt compromiși; grupul care așteaptă comanda de la președintele Iohannis pentru a-l transforma într-un obedient partid prezidențial sub comanda lui Cioloș; grupul format din adevărații liberali care și-ar dori, probabil, altceva, dar care au ajuns fără voia lor sub această firmă care azi s-ar potrivi mai degrabă cu sigla PDL„.
„Îmi doresc să revăd PNL așa cum a fost el, cum l-a consacrat istoria după anii ’90, dar fără oamenii lui Băsescu și mi-aș dori revenirea lor în familia liberalilor europeni. Este, de altfel, o dorință. Mi-au spus-o și mulți dintre foștii noștri colegi care sunt nemulțumiți de ceea ce este azi PNL„, a conchis Tăriceanu.
CITEŞTE ŞI: Tăriceanu NU va candida pentru funcţia de primar al Capitalei. Ce a declarat despre fundaţia lui Ponta