Tăriceanu: Nu este un concurs de legitimitate între Parlament şi preşedinte

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că nu există un concurs de legitimitate între Parlament și președinte și consideră că aprecierile șefului statului referitoare la Declarația adoptată de Legislativ ar demonstra că acesta "se simte cu musca pe căciulă".
Romania TV
08 mart. 2017, 20:46
Tăriceanu: Nu este un concurs de legitimitate între Parlament şi preşedinte

„Această declarație (a șefului statului — n.r.) nu face decât să dovedească, o dată în plus, că președintele, cum se spune în limbaj popular, este cu musca pe căciulă. (…) Există două decizii atât de clare ale CCR care practic demonstrează că și acțiunea președintelui și a CSM au fost făcute cu rea-credință pentru a împiedica un exercițiu legal pe care Executivul avea dreptul să-l desfășoare. (…) Nu este un concurs de legitimitate între Parlament și președinte, așa cum crede și lasă impresia președintele că își dorește Parlamentul. Fiecare avem o legitimitate, dar diferită: Parlamentul reprezintă poporul, iar președintele reprezintă statul. Sunt două noțiuni distincte. Nu trebuie să se supere președintele pe acest lucru. Ceea ce ar trebui să îl preocupe pe președinte ar fi cum face să intre în normele Constituției”, a afirmat Tăriceanu miercuri, la un post de televiziune.

Tăriceanu a precizat că șeful statului a demonstrat că haina pe care trebuie să o îmbrace, Constituția, „pare prea strâmtă”.

„Ca să folosesc o expresie mai plastică, să spunem așa: Constituția este o haină pe care președintele trebuie să o îmbrace. Această haină nu trebuie să stea nici prea largă, dar nici prea strâmtă pe președinte. Președintele, în ultima perioadă, ne-a demonstrat că această haină pare prea strâmtă pentru el și vrea mai mult. Are nevoie de mai mult spațiu de manevră, de acțiune. Nu acesta este rolul președintelui consfințit de Constituție. Președintele este, evident, mediatorul între stat și societate. Degeaba se simt juriștii de la Cotroceni lezați de faptul că eu am spus că președintele este în afara societății. Dacă este arbitru, el este arbitru între stat și societate, așa cum spune Constituția”, a explicat Tăriceanu, care a opinat că reacția șefului statului ar aparține echipei sale de la Cotroceni.

Potrivit președintelui Senatului, șeful statului a „făcut o greșeală politică care a fost sancționată de CCR”.

„Se simte cu musca pe căciulă pentru că a făcut o greșeală politică care a fost (…) sancționată de CCR, care i-a invalidat punctul de vedere. Președintele a contestat dreptul Guvernului de a emite ordonanțe, pentru că asta a fost sesizarea la Curte, și Curtea a spus nu. Guvernul are tot dreptul să emită ordonanțe de urgență. Ei bine, se simte vinovat. Acțiunea Parchetului iarăși iese din normele constituționale și președintele ar fi trebuit să reacționeze, după părerea mea. Nu a făcut-o nici acum. Și de aceea, eu cred că își dă seama că are deja la pasiv niște greșeli care nu sunt utile pentru exercițiul mandatului și nici pentru viitor, pentru că bănuiesc că își dorește un alt mandat, și ar trebui să se gândească foarte serios să nu facă greșeala pe care făcut-o predecesorul său, Traian Băsescu, (…) — de a fi președinte jucător”, a adăugat Tăriceanu.

El a mai spus că Declarația Parlamentului nu trebuie interpretată că ar fi parte „dintr-o luptă, dintr-un conflict cu președintele”.

„Nu. Este altceva. (…) Acest echilibru (al puterilor în stat — n.r.), în ultima perioadă, a fost puternic afectat și instituția care a fost afectată cel mai mult a fost Parlamentul. Declarația de astăzi nu face decât să refacă acest echilibru. (…) Nu voi fi niciodată de acord cu un președinte care vrea să fie președinte jucător și care își arogă atribuții pe care Constituția nu i le dă. Nu vreau să se înțeleagă nici reciproca, că aș fi eventual de acord ca Parlamentul să aibă un rol cu totul și cu totul exagerat sau hiperdimensionat în afară de ce îi spune Constituția”, a subliniat Tăriceanu.

În ceea ce privește o eventuală suspendare, Tăriceanu a precizat că „nu există niciun fel de discuție” referitoare la acest subiect.

„Nu este un cec în alb dat președintelui. Președintele nu trebuie să își imagineze că poate să facă orice își dorește. Există niște limite constituționale foarte clare”, a punctat Tăriceanu.

Senatorii și deputații au adoptat miercuri, în ședința comună a celor două Camere, o Declarație care subliniază că Legislativul se angajează cu fermitate să servească exclusiv națiunea pe care o reprezintă, opinia structurată și legală a societății românești fiind exprimată în mod legitim și cu exclusivitate de Parlament.

Proiectul de Declarație a fost propus de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Declarația politică adoptată miercuri de Parlament reprezintă un semnal îngrijorător cu privire la perspectiva pe care Legislativul o are asupra modului în care relaționează cu autoritățile și instituțiile statului, precum și cu societatea civilă, precizează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Spotify, schimbare radicală. Cum vor primi utilizatorii funcțiile introduse
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Franța va instrui 2100 de soldați ucraineni în taberele de antrenament din Champagne
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'