„Nu sunt adeptul TVA diferenţiat (…) Ştiu de la cine porneşte şi o face cu încăpăţânare, dar nu vreau să comentez”, a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind poziţiile partidelor faţă de măsurile de creştere economică organizată de Societatea Academică din România.
Tăriceanu a explicat că TVA redus într-o piaţă neconcurenţială duce exclusiv la majoarea ratelor de profit ale producătorilor, dar mai ales ale distribuitorilor şi comercianţilor şi încurajează evaziunea.
„A fost un sport practicat pe scară largă în România până s-a introdus o gamă largă de produse în acelaşi palier de TVA. Introducerea cotei unice a eliminat o componentă largă de corupţie din economia românească. Atenţie mare şi sper să nu mai facem astfel de greşeli”, a spus Tăriceanu.
În schimb, fostul premier a declarat că este de acord cu reducerea TVA de la 24% la 19% pentru toate produsele.
În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator, declara că bugetul pentru anul viitor va include „cu siguranţă” TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.
Constantin spunea că scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea ficală cu 15-20%.
Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a anunţat însă recent că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegeri.
Echipa de experţi ai FMI, condusă de şeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, care s-a aflat la Bucureşti în 6-14 noiembrie pentru discuţii cu autorităţile române, a respins propunerea Guvernului, iar discuţiile urmează să fie reluate în luna ianuarie 2013.
În Uniunea Europeană, doar Ungaria, Suedia şi Danemarca au cota TVA peste nivelul din România.