‘Problema se ridică din punct de vedere legal și moral. Mă refer aici la oameni politici care se presupune că au astfel de conturi. Atunci înseamnă că au încercat să ascundă în fața opiniei publice acțiuni și activități care sunt reprobabile. Sigur că ei sunt sancționați, așa cum s-a văzut cu premierul Islandei și cum ar trebui să fie sancționați și alții’, a spus Călin Popescu Tăriceanu, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor referitoare la subiectul Panama Papers.
Copreședintele ALDE a menționat că pentru cei care au făcut evaziune fiscală și au dus banii în aceste paradisuri fiscale există sancțiunea legii, care trebuie să funcționeze. ‘În această privință cred că trebuie întărită legislația, în special în ceea ce privește obligativitatea țărilor de a comunica datele referitoare la persoanele care au conturi, care dețin societăți astfel încât pe viitor acest fenomen de evaziune la scară largă să fie redus’, a spus Tăriceanu.
CITEŞTE ŞI Călin Popescu-Tăriceanu: A crescut marea corupţie, adusă de marile corporaţii din străinătate
Totodată, el a afirmat că la nivelul Uniunii Europene totalul evaziunii fiscale este de aproximativ 3,5 trilioane de euro.
‘Cei care ne dau nouă lecții ne dau lecții probabil arătându-ne cu degetul și râzând de noi cum avem noi această știință de a ne picta ca fiind cea mai coruptă țară din Europa, pe când la ei corupția atinge niște vârfuri pe care noi nici nu le bănuim. De abia acum începem să vedem, când ne deschid alții ochii. Noi credeam că suntem campioni. Sigur, acesta nu este un lucru care să ne facă să slăbim lupta împotriva corupției‘, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
Copreședinții ALDE Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin se află vineri la Iași, alături de alți membri ai conducerii centrale, pentru prezentarea candidaților formațiunii la alegerile locale. omul de afaceri Radu Botez, fost consilier local liberal în perioada 2004-2012, este candidatul ALDE pentru primăria municipiului Iași.