„Dacă va exista o propunere, în Biroul permanent vom discuta și vom hotărî„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară, la o emisiune de televiziune, potrivit Agerpres.
El susține însă că legile electorale trebuie discutate la începutul legislaturii, și nu la sfârșit de mandat. „Putem să discutăm orice. Nu există subiecte tabu. Puteam să discutăm despre reforma sistemului electoral încă o dată deși am făcut-o anul trecut. Dar nu putem să facem această discuție cu patru luni înainte de alegeri.(…) Nu este firesc pentru un Parlament pe final de mandat, cu credibilitatea foarte scăzută, erodată, să ia în discuție cele mai importante legi. Trebuie să așteptăm alegerile, un Parlament cu un mandat proaspăt reînnoit, care vină și să discute aceste lucruri.(…) Această discuție putem să o redeschidem la începutul mandatului viitor pentru a avea timpul necesar să cântărim, să nu ne grăbim și să găsim o formulă echilibrată care să nu dea impresia că favorizează pe unii și defavorizează pe alții„, a mai spus Tăriceanu.
Președintele Senatului consideră că legea electorală „trebuie să pornească de cetățean, și nu de la partide”. „PNL face o greșeală pentru că pune accentul pe propria lui identitate și propriul profil. În loc să se gândească la o mai bună reprezentare a a cetățenilor își pune problema cum va fi reprezentat PNL. Eu cred că trebuie să pornim de la cetățean și nu de la partide când mergem către legea electorală„, a adăugat Tăriceanu.
Senatorul PNL Octavian Motoc a solicitat, marți, tuturor partidelor politice introducerea pe ordinea de zi a plenului a inițiativei legislative legate de alegerea primarilor în două tururi scrutin.
Liderul senatorilor liberali, Ion Popa, solicită PSD să nu tergiverseze traseul legislativ al propunerii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și al Ordonanței de urgență a Guvernului 55/2014 privind aleșii locali, acte normative care se numără printre prioritățile legislative ale grupul PNL.