Tăriceanu, atac la Iohannis: Un preşedinte care nu dă doi bani pe lege şi dreptate! Un preşedinte împărat şi nu cetăţean!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, joi, în Piaţa Unirii din Focşani, la manifestările dedicate împlinirii a 160 de la Unirea Principatelor, că astăzi politica echivalează cu puterea de a limita libertatea, de a dezbina societatea şi a face oamenii nefericiţi.
Romania TV
24 ian. 2019, 15:36
Tăriceanu, atac la Iohannis: Un preşedinte care nu dă doi bani pe lege şi dreptate! Un preşedinte împărat şi nu cetăţean!

UPDATE. Călin Popescu Tăriceanu a acuzat, joi pe Facebook, că șeful statului Klaus Iohannis nu dă doi bani pe lege și dreptate, numindu-l „un președinte împărat și nu cetățean”. Liderul ALDE a precizat că există vrajbă peste tot și „pâră la înalta poartă de la Bruxelles”.

„Pe drum spre Focșani am citit cu plăcere și surprindere îndemnurile lui Mihail Kogălniceanu către Domnul Principatelor, îndemnuri date în urmă cu 160 de ani: ‘Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrariul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toți Domnii trecuți au fost nepăsători sau răi. Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace și de dreptate; împacă patimile și urile dintre noi și reintrodu în mijlocul nostru strămoșeasca frăție. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetățean; urechea ta să fie pururea deschisă la adevăr și închisă la minciuni și la lingușire’.

România noastră a crescut 160 de ani de atunci, dar nu am învățat aproape nimic din învățăturile lui Kogălniceanu. Vrajbă peste tot! Pâră la înalta poartă de la Bruxelles! Un președinte care nu dă doi bani pe lege și dreptate! Un președinte împărat și nu cetățean! Dar speranța nu a murit! Va ieși soarele și pe strada noastră! Până atunci: hai să dăm mână cu mână cei cu inima română!!, a scris Călin Popescu Tăriceanu, joi pe Facebook.

 

„Cine se mai gândeşte acum că rostul politicii este acela de a-i ajuta pe toţi cetăţenii să-şi găsească puterea de a fi fericiţi în libertate şi unitate. În timpurile pe care le trăim, politica echivalează prea des cu puterea de a limita libertatea, de a dezbina societatea şi de a-i face nefericiţi pe cei care nu sunt de partea noastră”, a susţinut Tăriceanu.

Potrivit preşedintelui Senatului, înaintaşii noştri au sfidat Europa prin actul de la 24 ianuarie 1859, dar Europa a acceptat alegerea românilor, pentru că aceştia „se bucurau atunci de o enormă şi aproape unanimă simpatie” şi erau „unanimi în promovarea cauzei libertăţii şi unităţii româneşti”.

„Au fost oare înaintaşii noştri de la 1859, deopotrivă boieri şi ţărani, antieuropeni? Alegând acelaşi domnitor în aceleaşi principate, ei au încălcat în mod vădit şi deliberat instrucţiunile cancelariilor europene. Creativitatea politică românească a pus marile puteri în faţa unui fapt împlinit, împotriva căruia au protestat iniţial, dar pe care au fost nevoite să-l accepte. Acesta stat, ce astăzi ar fi trecut în rubrica rău famată a suveranismului, a fost posibil şi pentru că, spre deosebire de zilele noastre, românii se bucurau atunci, în mediile politice şi culturale, ca şi în presa europeană, de o enormă şi aproape unanimă simpatie. Poate pentru că toţi românii care vorbeau atunci despre ţara lor la Paris, la Bruxelles, la Londra, la Berlin sau Roma erau la rândul lor unanimi în promovarea cauzei libertăţii şi unităţii româneşti. Deşi fusese sfidată, Europa gândea de bine despre români, pentru că ei înşişi îşi vorbeau patria numai de bine. Singurul discurs pe care înaintaşii noştri îl exportau în Europa era patriotismul şi entuziasmul pentru libertate al unei naţiuni ce aspira la independenţă şi la unitate”, a spus Tăriceanu.

Unirea s-a făcut la 1859 contra voinţei Europei, a adăugat el, pentru că cele două adunări ale Principatelor Române primiseră instrucţiuni cum să voteze, „cum se întâmplă şi astăzi”.

„Parlamentul nu se mai bucură astăzi de cea mai bună reputaţie. Cu toate acestea, unirea s-a făcut în 1859 de adunările reprezentative de la Iaşi şi Bucureşti. Unirea s-a făcut prin vot, nu pe câmpul de luptă. Votul a fost atunci curajos şi cum se întâmplă şi astăzi, cele două adunări primiseră instrucţiuni de la marile puteri ale Europei cum să voteze. Erau mandatate prin Convenţia de la Paris să aleagă doi principi domnitori, aşezaţi în fruntea a două serii separate de instituţii. Principatele nu urmau să aibă în comun decât o Comisie Centrală cu sediul aici, la Focşani, însărcinată cu unificarea treptată a cadrului juridic în ambele ţări. În viziunea Europei de atunci, despre destinul românilor, aceştia trebuiau să trăiască în continuare în două principate distincte, unite doar printr-o legislaţie uniformă”, a amintit preşedintele Senatului.

La manifestările de la Focşani au mai participat vicepremierul şi ministru al Muncii, Graţiela Gavrilescu, ministrul Tineretului şi Sportului, Constantin Bogdan Matei, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, secretarul General al Guvernului, Toni Greblă, dar şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care ascunde un secret întunecat. Aici, mai mulți oameni au fost aruncați de pe stânci
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Viața la bloc. Este interzis în 2024. Amenzile pot ajunge la 1.500 lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ministerul rus de Externe protestează față de prezența echipei RAI în regiunea Kursk
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...