„Problema care se pune este simplă şi clară. Această decizie este o decizie luată, ca să spunem aşa, la masa judecătorilor şi stau şi-mi pun întrebarea firească pe care cred că şi-o pun foarte mulţi români, pe care şi-o pun mulţi analişti politici, ţinând cont de votul covârşitor, categoric împotrivă care a avut loc la referendum, dacă preşedintele Băsescu odată reîntors la Cotroceni va mai avea credibilitatea necesară, va mai avea legitimitatea şi autoritatea necesară să deţină responsabilităţile. Chiar dacă Curtea Constituţională dă o soluţie juridică, această soluţie juridică, se consideră practic votul popular şi pot să spun că sigur există prevederi constituţionale care să asigure modalitatea de funcţionare a unui guvern de o altă culoare decât a preşedintelui, dar cunoscând obiceiurile preşedintelui de mulţi ani şi am avut din păcate şi o experienţă personală timp de patru ani cât am fost prim-ministru, îmi imaginez că se va întâmpla din nou ce s-a întâmplat în decursul perioadelor când preşedintele şi-a exercitat atribuţiile în afara prevederilor constituţionale şi a dus mereu la crearea de crize politice”, a declarat la România TV Călin Popescu Tăriceanu.
Liberalul s-a arătat sceptic în privinţa unei coabitări cu Traian Băsescu.
„Nu văd cu optimism, cunoscând şi având experinţa modului de comportament al lui Traian Băsescu, am mari semne de îndoială, nu ştiu dacă a căpătat înţelpciunea necesară, dacă are cultura politică necesară pentru a accepta coabitarea, nu ştiu dacă declaraţiile recente pe care le-a făcut sunt declaraţii sincere. Din păcate Traian Băsescu a demonstrat în opt ani că nu ştie să conlucreze la nivel instituţional cu celelalte formaţiuni politice, cu ceilalţi actori politici, şi acest lucru s-a reflectat negativ în societatea românească şi pe scena politică”, a spus Tăriceanu.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este INVALID, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată cu şase voturi la trei după o şedinţă care a durat mai puţin de trei ore. Verdictul a fost acordat în cea de-a patra întâlnire a judecătorilor CCR, după trei săptămâni de amânări şi controverse.