Tăriceanu a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că problemele dintre premier și președinte sunt regretabile mai ales în contextul în care se discută reprezentarea României la lucrările Consiliului European, care se va desfășura în 21-22 martie.
„Noi am primit o scrisoare de informare (din partea premierului Victor Ponta cu privire la Consiliul European—n.r.). Sunt veșnicele probleme inter-instituționale între premier și Președinție și e regretabil acest lucru pentru că, cel puțin pe probleme care țin de reprezentare a României în UE, de promovare a intereselor noastre și de apărare a lor, ar trebui să existe o colaborare în acest sens. Pentru mine, din păcate, aceste chestiuni nu sunt noi. Am trecut prin ele și am trăit aceste situații în care ne regăsim și în momentul de față. Probabil că, în final, numai o revizuire a Constituției, cu delimitarea clară a atribuțiile între Guvern și Președinție va putea să lămurească aceste probleme. Până atunci, cred că în baza pactului de coabitare, aceste chestiuni ar trebui să fie rezolvate. Nu văd ca Parlamentul să poată interveni, în momentul de față, decisiv în această chestiune”, a spus Tăriceanu.
Președintele Senatului a adăugat că România ar trebui reprezentată în Consiliul European de către șeful statului doar în acele situații în care sunt discutate probleme de țin de politica externă sau de cea privind securitatea.
„Lucrurile trebuie să fie clare. În ceea ce privește participarea la Consilii Europene, sigur că pe chestiuni care țin de politica externă, probleme de securitate, ar trebui să participe președintele. Dar în toate celelalte chestiuni ar fi trebuit să participe Guvernul și nu văd de ce nu se întâmplă așa”, a mai precizat Tăriceanu.Acesta a ținut să precizeze că, în opinia sa, România ar fi putut fi guvernată și în lipsa unui pact de coabitare între premier și președinte.
„Pactul de coabitare nu aduce nimic esențial, nou. Cred că puteam să funcționăm foarte bine și fără acest pact de coabitare. În politică, dincolo de ceea ce vedem că scrie în Constituție și sunt alte norme legale, există și anumite cutume sau o practică democratică curentă în celelalte țări cu democrație consolidată. Ceea ce s-a întâmplat la noi, în ultimii ani, o reinterpretare a normelor constituționale, inclusiv prin intervenția CCR, mie mi se pare un lucru extrem de regretabil”, a mai spus președintele Camerei Superioare a Parlamentului.
Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că, în ceea ce privește organizarea unui referendum privind revizuirea Legii fundamentale în acest an, este un deziderat care nu va putea fi realizat, în primul rând și din pricina faptului că proiectul de modificare a Constituției nu a fost încă adoptat de către Parlament.
„În actualul context politic, am anumite îndoieli că este un obiectiv realizabil”, a conchis Tăriceanu.