„Propunerea mea este să creăm, la nivelul Parlamentului, o comisie specială pentru evaluarea democraţiei, cu alte cuvinte a statului de drept, care este indicele la care ne situăm cu statul de drept in România stă cu democraţia.
Institutia centrală in orice democraţie este Parlamentul. Din păcate la noi, ceea ce constatăm la noi este un dezechilibru major în detrimitentul instituţiei democratice care este parlamentul. Indep şi suvern Parla sunt puse în disucţie. (…) Puterea judecatoreasca atacă permanent independenţa Parlamentului şi deciziile pe care le ia„, a afirmat seful Senatului.
Tăriceanu a precizat că, în opinia sa, Curtea Constituţională şi puterea judecătorească afectează suveranitatea Parlamentului, iar lucrurile acestea trebuie discutate cu toti aceia care sunt factori activi.
„Saptamana viitoare, dupa ce vom trecem de motiunea de cenzura, la Senat, am propus sa facem o intalnire cu asociatiile profesionale ale magistratilor, exista preocupari, ingrijorari si, mai mult, temeri cu privire la functionarea independenta a justitiei. Văd că există serioase frpământări şi îngrijorări, temeri cu privire la funcţionarea corectă a justiţiei în România”, a mai declarat Tariceanu.
CITEŞTE ŞI Tăriceanu, ATAC la „liderul Opoziţiei”: Nu are un DOSAR perfect, ar putea fi acuzat la rândul lui
Întrebat pe ce îşi bazeaza afirmatiile privind „lipsa de incredere a cetatenilor in justitie”, Tariceanu a spus ca „pe reactiile pe care le-am vazut in ultima perioada ca urmare a cazului unui cetatean arestat pe nedrept”, acesta referindu-se la cazul Rarinca.
„Din pacate, acest nu este singular si poate zdruncina increderea in justitie”, a sustinut presedintele Senatului.
Pe de alăt parte, Tăriceanu a declarat că este inacceptabil ca într-un stat democratic să se dea jos Guvernul prin manifestații de stradă
„Parlamentarii au un mandat special din partea cetățenilor care i-au ales. Parlamentul are dreptul să decidă cu privire la cererile de începere a urmării penale sau de arestare preventivă. Aces drept este înscris în Constituție. Dacă ținem teoria statului de drept trebuie să înțelegem că mencanimele consituționale sunt cele care duc la formarea unui guvern precum și la dărâmarea unui guvern. Nu e posibil să acceptăm ca prin manifestații de stradă să dăm jos guvernul. Mă alătur ideii că nu în felul acesta trebuie dusă lupta politică. Văd că modalitățile pe care actualul PNL le aplică sunt exact aceleași folosite de fostul președinte Băsescu: ducerea luptei politice într-o zonă extremă„, a declarat Tăriceanu.
Liderii Coaliţiei de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea, au venit la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în care este discutată situaţia preşedintelui PSD, premierul Victor Ponta.