Întrebat cum comentează solicitarea lui Liviu Dragnea în ceea priveşte „stingerea efectelor protocoalelor”, Tăriceanu a declarat că o astfel de propunere merită „luată în seamă”, dar a făcut referire şi la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să permită revizuirea tuturor proceselor care s-au bazat pe ascultarea telefoanelor şi protocoale.
„Mi s-a părut că propunerea făcută de ministrul Justiţiei, domnul profesor universitar Tudorel Toader, este o propunere aş spune raţională, aceea de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă care să permită revizuirea tuturor proceselor care s-au bazat pe ascultarea telefoanelor şi protocoale. Cred că e greu de acceptat într-o societate democratică ideea că putem în continuare să folosim aceleaşi metode caracteristice Securităţii din anii ’50 în efectuarea actului de justiţie. Cred că propunerea domnului Dragnea merită şi ea luată în seamă, trebuie făcut ceva pentru că, aşa cum spus, chiar dacă unii dintre cei care au fost condamnaţi în aceste procese, probabil au fost vinovaţi – eu nu am cum să apreciez, nici nu pot să fac distincţia între cei care sunt şi cei care nu sunt şi au fost condamnaţi pe nedrept – indiferent, chiar şi cei care au fost vinovaţi au dreptul fundamental la un proces corect, ceea ce nu s-a întâmplat. Şi din acest motiv cred că trebuie găsită o soluţie de remediere care nu poate fi făcută punctual”, a arătat Tăriceanu, în cadrul unei declaraţii acordate presei, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă este firesc să existe un protocol între Parchetul General şi un minister, precum Ministerul Mediului, Tăriceanu a replicat că orice astfel de protocol ridică „serioase” semne de întrebare.
„După desecretizarea, dezvăluirea protocoalelor dintre Parchet şi SRI, orice astfel de protocol – cel puţin mie şi cred că nu numai mie – ne ridică serioase semne de întrebare, pentru că omniprezenţa aceasta a procuraturii în tot felul de zone nu mi se pare firească. Eu cred că, fără îndoială, interesul public trebuie să fie apărat, este o obligaţie constituţională şi legală, de către Parchetul General. Nu ştiu dacă aceste protocoale sunt oportune, nu ştiu ce conţin, dar sigur că, având în vedere amploarea lor, amploarea colaborării dintre Parchet şi SRI, aceste lucruri le privesc cu foarte mare neîncredere”, a spus el.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, că are informaţii cu privire la existenţa unui protocol de colaborare între Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Televiziunea Română (TVR). El a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Neptun, că toate protocoalele secrete trebuie declasificate şi anulate.
„Nouă ni se pare normal ca justiţia din România să fie penetrată de SRI atâţia ani de zile, să existe protocoale între Parchetul General şi Ministerul Mediului, între Parchetul General şi SRI? (…) Vi se pare normal să existe protocoale între SRI şi Curtea de Apel, între SRI şi Înalta Culte de Casaţie şi Justiţie?! Am auzit că există un protocol între DNA şi TVR 1. Vorbesc serios. Chiar ar fi frumos. Eu cred că toate protocoalele, aşa cum am cerut, să fie declasificate, public anulate şi efectele lor anulate. Şi arhiva SIPA”, a afirmat Dragnea.