Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că nu s-a făcut nicio analiză la nivelul ALDE, pentru că referendumul nu a fost organizat de partid.
„Am spus că în acest referendum trebuie să dăm posiblitatea ca exerciţiu democratic cetăţenilor să se exprime. (…) Dar ceea ce am văzut în spaţiul public, după încheierea referendumului, nu-mi place. Acest referendum este comentat că a fost o victorie pentru unii şi o înfrângere pentru alţii. Din partea mea, este un rezultat neconcludent, pentru că nu s-a atins cvorumul. (…) Logica pe care o văd tot mai mult prezentă în societate şi la nivelul partidelor politice nou-apărute – USR, mişcarea domnului Cioloş – nu o înţeleg. Cred că trebuie găsit un numitor comun. Dacă fiecare avem poziţii cât mai radicale, mai extremiste, România nu va reuşi să progreseze. (…) Rezultatul reflectă lipsa de interes a cetăţenilor pentru acest subiect”, a declarat Tăriceanu, la Senat.
La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 21,08% dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, disponibile luni la ora 12,00. Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.