Tăriceanu a declarat, vineri după-amiază, că are dubii că toate proiectele de infrastructură rutieră propuse de guvern vor putea să primească finanţare simultan, întrucât România nu poate depăşi nivelul de trei la sută pentru deficitul bugetar convenit cu Comisia Europeană.
”România a aderat la pactul fiscal european, în perioada când era Traian Băsescu preşedinte. S-a repezit atunci să semneze pactul fiscal. România s-a angajat astfel să nu depăşească deficitul bugetar de trei la sută. Mergând în această direcţie, România îşi vede ambiţiile de reducere a decalajelor faţă de Europa clar limitate, pentru că mărimea economiei care dă în final veniturile la buget nu permite finanţarea mai multor proiecte de infrastructură rutieră simultan. Din acest considerent, orizontul se duce către anul 2030 conform estimărilor actualului guvern. România este condamnată la subdezvoltare, prin meţinerea deficitului la un astfel de nivel”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit news.ro.
El a adăugat că viitorul guvern va trebui să negocieze ”foarte serios” cu Comisia Europenă, pentru a obţine o derogare în privinţa deficitului, astfel încât impunerea unui plafon maxim să fie lăsată numai pentru ţările care au o datorie publică foarte mare.
”România nu are o datorie ameninţătoare pentru economie, astfel că ar trebui să împrumutăm bani mai mulţi ca să putem realiza proiectele de infrastructură într-un termen mult mai scurt. Altfel, vom discuta şi peste 20 de ani despre aceleaşi decalaje”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.
Liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au participat, vineri, la Iaşi, la lansarea programului economic al partidului pentru zona Moldovei, la reuniune fiind prezenţi reprezentanţi ai filialelor judeţene ALDE din Moldova, dar şi oameni de afaceri locali. La eveniment a participat şi liderul ieşean al PSD, Mihai Chirica.