În urma consultării pe care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut-o cu membrii Biroului Permanent, care au fost convocaţi telefonic, s-a decis ca sedinţa solemnă în cinstea zilei de 1 decembrie să aibă loc miercuri.
La şedinţa solemnă organizată cu prilejul zilei de 1 decembrie ar urma să ia cuvântul membrii grupurilor parlamentare, dar şi preşedintele Klaus Iohannis, dacă va da curs invitaţiei făcute de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
„Propunerea pe care am făcut-o este să organizăm o şedinţă solemnă în care am invitat o serie de personalităţi ale vieţii politice, sociale din România. L-am invitat pe Klaus Iohannis şi pe foştii preşedinţi. Sigur, dacă va dori, preşedintele Iohannis va putea lua cuvântul în plenul Senatului pentru ca împreună cu noi să marcăm Ziua Naţională”, a precizat preşedintele Senatului la România TV.
Citeşte şi: PSD nu mai face scut în jurul lui Şova. Dragnea: Am solicitat colegilor să lăsăm judecătorul să decidă
Şeful Senatului a precizat că va propune ca în fiecare an, de 1 decembrie să fie organizată o astfel de şedinţă solemnă.
„Voi propune în cadrul primei şedinţe a Biroului Permanent reunit al celor două Camere ca de acum înainte în fiecare an, de 1 decembrie, Parlamentul să organizeze o şedinţă solemnă pentru a sublinia acest eveniment. Ziua de 1 decembrie are o semnificaţie aparte, zi în care trebuie să ne unim cu toţii în jurul idealurilor de independenţă, suveranitate care au animat generaţii întregi al României”, a adăugat Tăriceanu.
Vor fi invitaţi şi foşti preşedinţi, însă acestora nu le-a fost adresată şi invitaţia de a susţine un discurs în plenul Senatului.
Referitor la votul în cazul lui Dan Şova din Parlament privind cererea DNA de reţinere şi arestare, Duvăz a declarat că acesta a fost amânat pe joi.
„Am auzit comentarii din partea grupurile parlamentare că pe data de 3 decembrie va avea loc acest vot în consecinţa organizării pe 2 decembrie a acestei şedinţe solemne”, a precizat Bogdan Duvăz.
Senatorii juriști au întocmit, marți, un raport favorabil în cazul cererii privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova. Iniţial votul privind ridicarea imunităţii lui Dan Şova urma să aibă loc pe 2 decembrie, însă acesta a fost amânat cu o zi.
Dan Şova este urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.