Călin Popescu Tăriceanu și-a oficializat candidatura la alegerile prezidențiale, odată cu lansarea noului său partid.
Evenimentul de lansare a PLR a avut loc la sediul Institutului de Studii Liberale, la acesta participând mai mulţi parlamentari care au făcut parte din PNL, printre care Daniel Chiţoiu, Daniel Barbu, Mihai Stănişoară, Graţiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Sorin Ilieşiu.
„Vă anunţ oficial că am pornit pe drumul fondării Partidului Liberal Reformator, care va deveni în timpul cel mai scurt cel mai important partid liberal de pe scena politică. Totodată, anunţ şi candidatura mea la preşedinţia României”, a spus Tăriceanu.
Tăriceanu a arătat că Traian Băsescu a promovat un model „malefic pentru România”, acela de „preşedinte-stat”, interesat de avantajele funcţiei şi România are nevoie de un nou model de preşedinte, un „preşedinte al cetăţenilor”.
„După zece ani de mandat prezidenţial, am asistat la un model prezidenţial care este malefic pentru ţară. Preşedintele simultan cu şeful de partid, şeful de partid care a fost interesat nu numai de conflicte, dar şi de asigurarea celor din jurul lui, asigurarea beneficiilor materiale pentru membrii familiei, pentru colaboratorii apropiaţi. (…) Preşedintele nu numai că a fost preşedinte jucător, dar a jucat cu gândul la toate avantajele pe care i le conferă funcţia. A jucat într-un stil primitiv, de acaparare a puterii. (…) Traian Băsescu a acaparat treptat toate instituţiile fundamentale ale statului. Modelul promovat a fost, mai degrabă, de preşedinte-stat„, a spus Tăriceanu.
CITEŞTE ŞI Ponta nu exclude REFACEREA USL alături de partidul lui Tăriceanu: Dacă se poate, sigur că da VIDEO
Cât priveşte noul partid, Tăriceanu a precizat că „liberalismul din România merge mai departe” în ciuda faptului că PNL a ales să îşi renege valorile şi principiile.
„Acest moment, pentru mine, nu este lipsit de emoţie. Din păcate pentru noi, PNL a ales să îşi renege istoria, tradiţia şi, ceea ce e mai important, valorile şi principiile, familia europeană şi, până la urmă, probabil, chiar şi numele. (…) Vă pot asigura că liberalismul merge mai departe. Sunt prezenţi aici, în sală, parlamentari, membri ai PNL din anii 1990, care au venit în PNL nu pentru o persoană anume, nu pentru funcţii sau măriri, ci din convingere. Cu toţii am împărtăşit aceleaşi valori şi aceleaşi idei şi am militat pentru ele vreme de 24 de ani. Vă daţi seama? Şi pentru mine este un moment foarte greu, dar trebuie să avem curajul şi să o luăm de la capăt”, a arătat Tăriceanu.
CITEŞTE ŞI Tăriceanu: Voi candida la Preşedinţia României. Voi anunţa candidatura în această săptămână
Fostul premier a spus că în acest partid sunt parlamentari care au venit în PNL nu pentru funcţii, ci din convingere şi cu care a împărtăşit aceleaşi valori liberale şi au curajul să o ia de la capăt.
Tăriceanu declara zilele trecute că mizează pe trecerea în formaţiunea pe care o înfiinţează a unui număr de 20 de parlamentari.
Miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, 12 liberali au anunţat că demisionează din PNL: Nicolae Alexandri, Graţiela Gavrilescu, Viorel Palaşcă, Ioan Cupă, Andrei Gerea, Sorin Teju, Ioan Viorel Teodorescu, Mihai Stănişoară, Daniel Chiţoiu, Nicu Marcu, Gheorghe Mirel Taloş şi Radu Stroe.