Tăriceanu şi Dragnea: Dacă România are cea mai mare creştere economică din UE, de ce Iohannis şi Cioloş se opun creşterii salariilor?

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au atacat, marţi, Guvernul, pe motiv că se opune creşterii salariilor, deşi creşterea economică prognozată este una dintre cele mai mari din UE. Reproşurile au venit după explicaţiile date în acest sens de premierul Dacian Cioloş.
Iulian Tudor
01 nov. 2016, 10:59
Tăriceanu şi Dragnea: Dacă România are cea mai mare creştere economică din UE, de ce Iohannis şi Cioloş se opun creşterii salariilor?

„Trăim într-un paradox pe care dl. Cioloş nu vrea să-l explice. România are anul acesta o creştere economică prognozată de 6% din PIB, probabil cea mai înaltă din Europa. Întrebarea pe care eu o adresez dlui Cioloş este următoarea, pe care o pun toţi românii: unde sunt banii? (…) Unde este creşterea economică? Văd, din partea guvernului, numai că se plâng, că fac planuri. Văd că imaginează tot felul de analize. Să ştiţi că oamenii s-au săturat de lucrurile astea. Vor soluţii”, a declarat, la Senat, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat marţi pe preşedintele Klaus Iohannis că se laudă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD. „Klaus Iohannis s-a lăudat într-un discurs de astăzi dimineaţă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD. Cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeana, ne spune. Şi atunci, domnule Preşedinte, de ce vă opuneţi, împreună cu guvernul tehnocrat, creşterii salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%? Vreau să vă garantez ceva: vom susţine creşterea salariilor în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare, pentru că aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor”, a scris Dragnea, pe Facebook.

Reacţia sa a venit după ce Klaus Iohannis a declarat că în prezent, indicatorii macroeconomici sunt favorabili, iar România este în topul creşterii economice în Uniunea Europeană, cu un plus de 5,2% din PIB în primul semestru al anului 2016.

Premierul Dacian Cioloş a explicat marţi dimineaţa într-un interviu acordat Adevărul că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor.

„Am făcut şi noi eforturi anul acesta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite, măriri de salarii care să rezolve şi probleme de disfuncţionalităţi de tratament între diferite categorii din acelaşi sector, dar şi care să ducă treptat, treptat, la o creştere a veniturilor durabilă. (…) Sigur, unii spun că avem creştere economică şi de acolo o să mai vină bani. Astea nu sunt surse foarte predictibile pentru că asta presupune să creştem gradul de colectare, un lucru care trebuie să se întâmple (…). Conform măsurilor de relaxare fiscală, de la anul mai trebuie să reducem cu încă un punct procentual TVA, mai reduce şi alte câteva taxe. Deci asta înseamnă că vom creşte cheltuielile la buget reducând în acelaşi timp resursele bugetare anul viitor. Ar trebui să aşteptăm să vedem întâi cum funcţionează lucrurile şi dacă avem banii respectivi, să-i orientăm spre astfel de cheltuieli eventual”, a adăugat el.

Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aprobă majorări salariale în sănătate şi educaţie, în medie cu 15%.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...