„Trăim într-un paradox pe care dl. Cioloş nu vrea să-l explice. România are anul acesta o creştere economică prognozată de 6% din PIB, probabil cea mai înaltă din Europa. Întrebarea pe care eu o adresez dlui Cioloş este următoarea, pe care o pun toţi românii: unde sunt banii? (…) Unde este creşterea economică? Văd, din partea guvernului, numai că se plâng, că fac planuri. Văd că imaginează tot felul de analize. Să ştiţi că oamenii s-au săturat de lucrurile astea. Vor soluţii”, a declarat, la Senat, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.
La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat marţi pe preşedintele Klaus Iohannis că se laudă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD. „Klaus Iohannis s-a lăudat într-un discurs de astăzi dimineaţă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD. Cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeana, ne spune. Şi atunci, domnule Preşedinte, de ce vă opuneţi, împreună cu guvernul tehnocrat, creşterii salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%? Vreau să vă garantez ceva: vom susţine creşterea salariilor în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare, pentru că aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor”, a scris Dragnea, pe Facebook.
Reacţia sa a venit după ce Klaus Iohannis a declarat că în prezent, indicatorii macroeconomici sunt favorabili, iar România este în topul creşterii economice în Uniunea Europeană, cu un plus de 5,2% din PIB în primul semestru al anului 2016.
Premierul Dacian Cioloş a explicat marţi dimineaţa într-un interviu acordat Adevărul că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor.
„Am făcut şi noi eforturi anul acesta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite, măriri de salarii care să rezolve şi probleme de disfuncţionalităţi de tratament între diferite categorii din acelaşi sector, dar şi care să ducă treptat, treptat, la o creştere a veniturilor durabilă. (…) Sigur, unii spun că avem creştere economică şi de acolo o să mai vină bani. Astea nu sunt surse foarte predictibile pentru că asta presupune să creştem gradul de colectare, un lucru care trebuie să se întâmple (…). Conform măsurilor de relaxare fiscală, de la anul mai trebuie să reducem cu încă un punct procentual TVA, mai reduce şi alte câteva taxe. Deci asta înseamnă că vom creşte cheltuielile la buget reducând în acelaşi timp resursele bugetare anul viitor. Ar trebui să aşteptăm să vedem întâi cum funcţionează lucrurile şi dacă avem banii respectivi, să-i orientăm spre astfel de cheltuieli eventual”, a adăugat el.