„Am urmărit cu multă atenție dezbaterea pe tema legii vaccinării și vreau să spun, în primul rând ca părinte, că sunt pentru vaccinare. Consider că sănătatea copiilor trebuie pusă pe primul plan și am încredere în recomandările cadrelor medicale. În ultimii ani, practica medicinală și tehnologia folosită în acest domeniu au avansat semnificativ. Oamenii au azi acces la un sistem medical performant, capabil să le ofere atenția și tratamentul cuvenit. Datorită evoluției din zona medicală, copiii au acces la vaccinuri mai bune și mai eficiente în a-i imuniza în fața pericolelor reprezentate de diverse boli”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
Președintele Senatului a subliniat că dezbateri similare, cum este cea din România, există în state ca Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Spania.
„De altfel, Comisia Europeană susține fără rezerve vaccinarea. (…) În aceste dezbateri s-au adus dovezi dincolo de orice umbră de îndoială cu privire la importanța vaccinării, pentru a preveni epidemii cum este cea de rujeolă, care a afectat România. Consider că și România are nevoie de o lege a vaccinării, una care să pună capăt situației grave a îmbolnăvirilor din rândul celor mici. Despre această lege se vorbește de foarte mult timp, însă nimeni nu a dus la capăt proiectul legislativ. Prin această lege trebuie să instaurăm normalitatea în privința vaccinării copiilor. În acest sens, susțin proiectul pe care premierul și Guvernul îl vor propune în privința reglementării vaccinării„, a mai scris Tăriceanu.
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinărilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar excepție fac doar situațiile în care părinții sau persoana responsabilă refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor.
„Sunt țări care încearcă exact același lucru acum, să impună vaccinarea obligatorie. Cred că în momentul în care epuizăm tot ce se poate pe partea bună, cu binele, de conștientizare a populației despre riscurile pe care le are copilul nevaccinat — (n.r. părintele) care-și condamnă practic copilul la suferință și nu numai copilul, chiar și comunitatea din care face parte. Statul e dator să intervină. Fiindcă nu copilul a decis, decide altcineva pentru copil. Și apoi, el trebuie să-și asume greșeala părinților? Deci, dacă statul protejează și intervine peste părinți atunci când el este prost tratat de o gripă sau de altceva, iertați-mă, aici chiar va trebui să fim mult mai activi„, a declarat premierul Mihai Tudose, marți, într-un interviu acordat AGERPRES.
CITEŞTE ŞI Bodog: Rata de vaccinare a crescut de aproape patru ori în ultimele două săptămâni