„Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României, asa cum îi convine. Prin urmare, am decis acum două săptămâni ca ALDE să menţină sprijinul pentru Viorel Ilie. Nu suntem de acord să ia în consideraţie un act de demisie. În plus, în Senat a avut loc un vot de respingere a solicitării DNA de urmarăre penală a lui Viorel Ilie, deci nu există niciun fel de argument. În plus, în cazul celor două membre ale Guvernului (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb – n.r.) premierul a invocat că ele lucrează cu fonduri UE si se creează deranj la Bruxelles. (…) Si în cazul lor am îndoieli. (…) În cazul ministrului Viorel Ilie, nici acest argument nu poate sta în picoare. Prin urmare, ne menţinem poziţia şi i-o voi comunica premierului şi rămâne să vedem ce facem mai departe”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei ALDE.
Tăriceanu a spus că îi va comunica această decizie premierului Mihai Tudose, care va trebui să ţină cont de argumente.
„ALDE își respectă în continuare angajamentele ce îi revin în conformitate cu Protocolul semnat cu PSD pe baza căruia funcționează actuala coaliție parlamentară majoritară, coaliție care a acordat votul său de încredere Cabinetului Tudose. Facem această precizare pentru a sublinia preocuparea ALDE pentru imperativul stabilității politice a țării. Premierul Mihai Tudose și-a făcut cunoscută public intenția remanierii Guvernului, cu motivația că unii miniștri nu au dovedit competența necesară, iar alții se află în vizorul DNA. ALDE consideră că prim-ministrul, care răspunde de activitatea și rezultatele concrete ale întregului Guvern, are dreptul și legitimitatea să propună o remaniere atunci când consideră necesar. În interesul stabilității politice și al respectului față de susținătorii instituționali ai Guvernului precum și pentru a nu induce presiuni suplimentare neavenite este recomandabil ca premierul să-și anunțe în primă instanță intențiile și motivația remanierii în interiorul coaliției, urmând ca rezultatele analizelor și negocierilor factorilor politici decizionali să fie date ulterior publicității”, se arată într-un comunicat al ALDE.
Despre remaniere, conducerea ALDE a declarat că „dacă premierul apreciază că un ministru propus de ALDE s-a dovedit a nu fi la înălțimea încrederii acordate, forul de conducere al partidului va analiza această situație și va propune în cadrul coaliției o soluție amiabilă pentru rezolvarea problemei”.
„Dacă premierul cere remanierea unui ministru propus de ALDE, pentru că acesta se află în vizorul DNA, partidul nu consideră că respectivul ministru trebuie eliminat automat din Guvern. Ca oricare alt cetățean, un ministru beneficiază de prevederea constituțională a prezumției de nevinovăție. În plus, DNA și-a pierdut credibilitatea și s-a compromis din momentul în care s-a transformat în instrumentul politic al ,,statului paralel”. (…) DNA a ajuns să acționeze discreționar ca stat în stat. (…) ALDE nu poate accepta ca DNA prin acțiunile pe care le întreprinde să determine compoziția Guvernului în locul coaliției majoritare”, se mai arată în comunicatul ALDE.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Dacă şi acest guvern ar pica, ar trebui să mă întreb dacă PSD are capacitatea să guverneze
Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale. Potrivit procurorilor DNA, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de „aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora. În 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a lui Viorel Ilie, solicitarea fiind însă avizată negativ de Senat.
PSD se reuneşte joi, de la ora 17, în şedinţă CEx pentru a decide cine sunt miniştrii care vor fi remaniaţi. Premierul Mihai Tudose a anunţat la începutul săptămânii că mai mulţi miniştri trebuie să părăsească Guvernul.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat încrederea în premierul Mihai Tudose. Şeful statului a declarat, joi, la Craiova, după o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, că a discutat cu şeful Executivului despre ce schimbări pregăteşte în Guvern. „Dacă e nevoie de remaniere, remaniere să fie”, a concluzionat şeful statului, completând că are încredere în primul-ministru Tudose şi că personele cu probleme penale nu trebuie să deţină funcţii în stat.
Şeful statului a mai spus că în cazul în care şi acest Executiv ar pica, şi-ar pune serios întrebarea dacă PSD poate să guverneze. În acelaşi timp, Klaus Iohannis a respins varianta unui guvern de tehnocraţi pentru că nu ar fi o soluţie pe termen lung.