Tăriceanu a criticat intenţia impunerii de noi taxe, menţionând că totodată că nivelul scăzut al taxelor şi impozitelor este definitoriu pentru gândirea economică liberală.
„Atâta vreme cât noi nu suntem în stare să colectăm taxele care sunt deja cuprinse în legislaţie, nu văd de ce am pune taxe suplimentare, mergând pe principiul: tot plătesc ăştia, de ce să nu plătească şi mai mult şi alţii să facă evaziune fiscală. Mie mi se pare aici o gravă deficienţă asupra căreia Guvernul ar trebui să se aplece şi mai ales Ministerul de Finanţe”, a mai declarat Tăriceanu.
Fostul premier a spus că este o critică la adresa lui Daniel Chiţoiu, pentru că el, ca liberal, nu vrea să accepte o împovărare a mediului economic.
„Ronald Reagan avea foarte multe momente în care făcea comparaţii spumoase numai pentru a demonstra ce face un guvern nătâng. Iată ce spunea: «Politica economică a Guvernului poate fi rezumată în câteva propoziţii scurte: Dacă ceva funcţionează, taxează-l. Dacă el continuă să funcţioneze, reglementează-l. şi Dacă nu mai funcţionează, subvenţionează-l.» Suntem pe aproape şi noi. Prima datorie este de a rezolva problema datoriei”, a arătat Călin Popescu Tăriceanu, adăugând: „Asemănările, ştiţi cum se spune, sunt întâmplătoare. Guvernul nu este nătâng în ansamblul său, dar sunt nişte stângăcii, ca să fiu aşa delicat, sunt nişte greşeli care se petrec în domeniul politicii fiscale pe care nu pot să le trec cu vederea”.
Fostul premier a dat exemplul impozitului pe venituri din chirii, care a fost aprobat „cu mare bucurie”, inclusiv de ministrul liberal al finanţelor.
„Actualul guvern şi mai cu seamă primul-ministru, care e socialist, are cred un plan foarte clar de măsuri pe care doreşte să le adopte care se înscriu în ideologia PSD, care este partenerul nostru la guvernare. Ceea ce este foarte bine, pentru că fiecare partid care vine la guvernare trebuie să urmeze un plan şi să aplice un set de măsuri destinate îndeplinirii sale ideologice. Partea proastă este că în această combinaţie PNL – din punctul meu de vedere, şi este un lucru care îl regret foarte mult – nu se vede, nu are viziune economică clară, este pus de cele mai multe ori în situaţie reactivă. De la bun început trebuie negociat într-o formulă echilibrată, care sunt măsurile pe care le doresc partenerii noştri şi care sunt măsurile pe care dorim noi să le promovăm. Trebuie şi noi în acest mariaj să venim cu ceva. Până una, alta, Victor Ponta şi PSD îşi văd sacii în căruţă şi PNL, după cum se vede, plăteşte factura”, a adăugat Tăriceanu.
În opinia sa, „de vină sunt cei care au negociat acest protocol de funcţionare, şi nu atât protocolul, cât programul de guvernare”.
„Nu este un reproş, ci o constatare. Uitaţi-vă ce se întâmplă, în sondaje PNL scade, scade şi Antonescu scade. Dacă nu găsim explicaţii şi ne facem că nu vedem. Eu spun cu mare regret – că nu sunt în situaţia să mă bucur – văd o situaţie care mă îngrijorează şi încerc să găsesc explicaţiile care sunt adevărate şi cele corecte. În faţa acestei situaţii, se impune luarea unor măsuri”, a susţinut Tăriceanu.
Fostul premier a mai spus că el nu are un dialog cu liderul PNl Crin Antonescu: „Eu nu am un dialog cu domnul Antonescu, nu îmi cere părerea, sfaturi le dau celor care mi le cer”.
„Nu cred că atitudinea reactivă este cea potrivită. Eu nu dau sfaturi domnului Antonescu pentru că este om matur, se poate orienta şi singur, poate are sfătuitorii lui. Nu stau să vin la Gândul Live pentru a-mi spune punctul de vedere. Am făcut acest lucru la reuniunea dinaintea începerii sesiunii parlamentare, document de politici economice care ar trebui analizat şi promovat în care am dat câteva soluţii, care vizează o ţară întreagă, viează ieşirea economiei din criză. (…) Am făcut propuneri concrete. Este de datoria conducerii să considere dacă sunt oportune sau nu. Până în momentul de faţă nu văd o reacţie aş spune pe care mi-aş fi dorit-o”, a adăugat Tăriceanu.
În ceea ce priveşte relaţiile din USL, Tăriceanu a spus: „Nu pot să nu observ că relaţia din interiorul USL merge prost, parcă din ce în ce mai prost, asist la o cascadă de declaraţii care torpilează relaţia. În felul acesta nu mai poate continua. (…) Cred că trebuie făcut ceva până nu este prea târziu. Am mers cu un program comun în faţa cetăţenilor, ar fi grav să îi dezamăgim, să fie făcute concesii şi cu înţelepciune să se ajungă la un modus vivendi”.
Întrebat dacă este de părere că Antonescu va pierde în imagine să ajungă sub limita sub care nu câştigă alegerile prezidenţiale, Tăriceanu a spus: „Probabil această limită poate fi atinsă, cred că şi el se uită, vede sondajele, rezultatele. Bănuiesc că are o anumită strategie de redresare a situaţiei. Nu cred că va continua în acelaşi fel, pentru că situaţia se poate deteriora şi mai mult”.
Întrebat dacă er trebui să plece PNL de la guvernare, Tăriceanu a răspuns negativ.
„Chiar dacă am avut unele rezerve când s-a făcut această coaliţie cu PSD, acum trebuie să arătăm măsura responsabilităţii noastre, a PNL şi a PSD. Nu ar fi un lucru potrivit, dar în acelaşi timp trebuie să se ajungă la un numitor comun în interiorul Uniunii. La nivel politic sunt tot felul de ciocniri din care ies scântei, ele trebuie depăşite pentru a ne continua proiectul comun”, a adăugat el.