Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că este vorba de respectarea principiilor statului de drept, dar că este şi o chestiune simbolică.
‘Cererea de suspendare este deschisă, eu îmi duc acest demers până în ultima zi de mandat al lui Băsescu. (…) Suspendarea are şi un element simbolic, eu cred că este nevoie şi de acest semnal pe care să-l dăm societăţii. Mi-am imaginat că actualul preşedinte, după referendumul din 2012, a tras ceva învăţăminte. Chiar dacă referendumul a fost invalidat de Curtea Constituţională, ponderea aceea uriaşă în favoarea demiterii preşedintelui l-a delegitimat complet, el astăzi este legal în funcţie, dar nelegitim politic. Ar fi trebuit să înţeleagă ceva’, a afirmat Tăriceanu, citat de Agerpres.
Preşedintele Senatului a spus că nu câştigă nimic din acest demers, dar că îl continuă deoarece ţine la principii.
‘Nu plec de la calcule, ce câştig şi ce pierd. Plec de la un principiu: toată lumea vorbeşte despre statul de drept, ori statul de drept înseamnă respectarea legii şi considerarea faptului că cetăţenii sunt egali în faţa legii. Deci, inclusiv preşedintele are obligaţia să respecte legea şi Constituţia şi n-are derogare în ultimele două sau trei luni de mandat. Dacă respectăm acest principiu, atunci pentru încălcările grave pe care le-a făcut în ultima vreme… Faptul că acţionează ca agent electoral din postura de preşedinte şi de la Palatul Cotroceni, faptul că intervine în campania electorală aruncând fumigene cum că unul dintre candidaţi este agent acoperit, intervine pe lângă preşedintele Comisiei Europene ca să saboteze desemnarea comisarului european, în condiţiile în care preşedintele nu are niciun fel de atribuţii în desemnarea comisarului european. Toate lucrurile astea eu nu pot să le trec cu vederea şi să spun că să-l lăsăm, săracul, că este pe ultima sută de metri. Dacă vrem să clădim încrederea cetăţenilor în justiţie şi să arătăm că suntem stat de drept, atunci exemplul trebuie să vină de sus‘, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.