„Parca revad momentele care au punctat mandatul presedintelui precedent, Traian Basescu, momentele de criza politica majora pe care le-a traversat Romania. Vreau sa subliniez ca intentia noastra, a ALDE si PSD, este de a evita cu orice pret o criza politica, pentru ca o criză politica are consecinte defavorabile asupra Romaniei pe multiple planuri — in plan politic, economic — si efectele se vad imediat. La nivelul societatii este o ingrijorare, o temere pe care oamenii o resimt. Toate aceste lucruri mi-as fi dorit sa fie evitate. Din pacate, demersul nostru constitutional bazat pe alegerile din 11 decembrie a fost desconsiderat de presedinte. Numirea pe care ar fi trebuit s-o faca a fost refuzata si, fara justificare, lucrul inexplicabil intr-o societate deschisa, un astfel de refuz ar fi trebuit insotit de o minima justificare, ca sa nu se intepreteze ca un act arbitrar al presedintelui”, a declarat Tariceanu.
Acesta a mai spus ca, miercuri, in forurile de conducere, PSD si ALDE vor discuta si vor gasi solutia cea mai potrivita pentru a evita „o criza politica de proportii”. „Ne vom consulta, ca decizia să fie comuna”, a adaugat Tariceanu.
„Vom face tot posibilul pentru evitarea unei crize politice, dar presedintele nu poate sa desconsidere votul. In atare conditii suspendarea este posibila. Nu ne-o dorim, dar sa-si asume consecintele. Recomandarea e sa respecte rolul pe care i-l ofera Constituţia. Poate sa-si dorească la nivel personal altceva, dar nu poate sa desconsidere rezultatul votului popular”, a mai precizat seful Senatului.
Tariceanu a adaugat ca solutia „pe care o preconizeaza” este „crearea unei comisii parlamentare speciale care sa analizeze aceasta situatie”.
Oficialul a dat definiţia a ceea ce ar fi, în viziunea sa, ”forţele oculte” invocate de liderul PSD Liviu Dragnea ca argument pentru respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a propunerii de desemnare a lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru.
„Ce înseamnă forţe oculte? Vreţi să vă spun? Luăm dicţionarul şi ne uităm ce înseamnă forţe oculte. Forţele oculte sunt acele componente nelegitime, nedemocratice, care acţionează împotriva spiritului democratic şi împotriva sensului pe care alegătorii au vrut să-l dea evoluţiei politice a României. Sunt, pot să fie instituţii, pot să fie oameni din instituţii, pot să fie oameni din afara instituţiilor sau în diferite relaţii unii cu alţii. Nu ducem lipsă. Uitaţi-vă, toată campania de dezinformare şi intoxicare care a fost făcută în aceste zile la adresa candidatului la funcţia de prim-ministru. Vă veţi lămuri care sunt aceste forţe oculte care acţionează împotriva unei decizii care are legitimitatea politică şi democratică”, aspus Tăriceanu.
Intrebat si cum comenteaza declaratiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a afirmat ca presedintele Klaus Iohannis nu a incalcat Constitutia, iar UDMR nu ar sustine suspendarea sefului statului, Tariceanu a spus ca: „Am luat nota de ce a anuntat UDMR, nu impartasesc opinia domnului Kelemen Hunor.”
Citeşte şi: PSD anunţă, după şedinţa CExN, noua propunere de premier. Varianta suspendării lui Iohannis, luată în calcul