Călin Popescu Tăriceanu a subliniat şi că cererea de schimbare a numelui partidului pe care a înaintat-o instanței competente a fost admisă, ceea ce conferă PLR atributul de legalitate.
„Este adevărat că PLR nu a participat la alegerile din 2012 și această împrejurare ar putea fi invocată pentru neinvitarea partidului la consultările de la Cotroceni, datorită unei presupuse lipse de legitimitate a parlamentarilor PLR, sau chiar a partidului în întregul său. Am contrazis și în trecut această teză, o contrazic și în prezent. PLR, parlamentarii și membri săi au o legitimitate indiscutabilă conferită de electorat, care a votat în 2012 listele USL și a respins de o manieră categorică PDL-ul lui Băsescu, camuflat azi sub denumirea de noul PNL. PNL a fost votat în 2012 așa cum s-a prezentat atunci, în campania electorală, și nu cum s-a transformat peste noapte, fără niciun fel de consultare a electoratului său, într-un partid în care moștenirea comportamentală și de cadre a lui Traian Băsescu este vizibilă pentru oricine”, subliniază liderul PLR într-un comunicat.
El spune că parlamentarii PLR își fac datoria în cadrul Legislativului pentru a asigura o stabilitate politică actualului Cabinet, iar miniștrii formațiunii politice pe care o conduce contribuie semnificativ la acțiunea eficientă a Guvernului.
„Activitatea politică a PLR în cadrul coaliției de guvernare a impulsionat adoptarea recentă unor măsuri de origine liberală stimulative pentru economia națională, dintre care menționez noul Cod Fiscal și reducerea TVA de la 1 Iunie a.c.”, adaugă președintele Senatului.
În context, el își exprimă convingerea că, după ce a demisionat de la conducerea PNL, președintele Iohannis, se va situa ”deasupra oricărui partizanat politic, conform literei și spiritului Constituției”.
Klaus Iohannis a invitat partidele şi formaţiunile politice la consultări luni, 20 aprilie.
Președintele Klaus Iohannis intenţionează să poarte discuţii cu liderii politici din Parlamentul României pe tema stadiului legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor.
Pe agenda consultărilor se vor mai afla discuții referitoare la procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public.
Calendarul consultărilor este următorul:
• ora 10.00 – Partidul Social Democrat;
• ora 11.00 – Partidul Naţional Liberal;
• ora 12.00 – Uniunea Naţională pentru Progresul României;
• ora 15.00 – Partidul Conservator;
• ora 16.00 – Uniunea Democrată Maghiară din România;
• ora 17.00 – Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale.