Tăriceanu vrea să înfiinţeze Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, controlată de Parlament

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedinte ALDE, a anunţat că a depus la Parlament o propunere legislativă care prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor.
Filip Stan
04 oct. 2016, 18:57
Tăriceanu vrea să înfiinţeze Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, controlată de Parlament

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a depus, marţi, în Parlament, un proiect de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor, activitatea acesteia urmând să fie supusă controlului Parlamentului.

El a precizat că a semnat, alături de alţi parlamentari, acest proiect de act normativ.

‘Se înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, ca autoritate informativă, cu personalitate juridică, autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate a administraţiei publice, supusă controlului Parlamentului, cu competenţa pe teritoriul României, unică şi exclusivă în domeniul interceptării comunicaţiilor’, prevede propunerea legislativă.

Potrivit proiectului de act normativ, preşedintele şi vicepreşedintele Autorităţii sunt numiţi de Senat şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pentru un mandat cu durata de 6 ani. Mandatul preşedintelui şi al vicepreşedintelui nu poate fi reînnoit.

‘Obligaţia noastră primară, ca liberali şi parlamentari, este să luptăm pentru drepturile şi libertăţile individului’, a spus Tăriceanu, marţi, la Senat.

Potrivit acestuia, nu e rolul procuraturii să facă interceptările.

‘Într-o ţară în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate, nu putem să dăm o asemenea operaţiune nici pe seama serviciilor de informaţii, nici pe seama procuraturii. Ca atare, procuratura va fi primul beneficiar chiar dacă şi-a făcut cu repeziciune propriul serviciu. Nu e nicio problemă. Oamenii, aparatura dacă există, din punct de vedere juridic, se creează o altă entitate şi trece acolo şi atunci avem siguranţa că nu există probe măsluite, cum s-a întâmplat recent, plus celelalte probleme care derivă de aici. Un exemplu: ce se întâmplă cu înregistrările care nu sunt legate de cercetarea penală pe care o desfăşoară? Cine le stochează, le foloseşte cineva, le foloseşte peste opt ani, cele care ţin de viaţa privată?’, a spus Tăriceanu, conform Agerpres.

Întrebat dacă DNA şi Parchetul ar trebui să îşi treacă propriile servicii de interceptare în subordinea Autorităţii, Tăriceanu a răspuns afirmativ.

În privinţa serviciilor secrete, el a explicat că ceea ce ţine de siguranţa naţională le-ar putea reveni acestora.

‘Acest model pe care noi îl propunem nu este o originalitate, este un model folosit şi în alte ţări din Europa şi din SUA, unde grija pentru drepturile individuale este extrem de mare. În ţări în care problemele de siguranţă naţională sunt mult mai acute decât în România, ţări care se confruntă cu activităţi de terorism, au în acelaşi timp şi grija de a păstra această componentă referitoare la libertatea cetăţenilor’, a arătat preşedintele Senatului.

Acesta a precizat că propunerea legislativă care va intra în dezbatere parlamentară se bazează atât pe Decizia CCR nr. 51/16 februarie 2016, cât şi pe o serie de observaţii ale asociaţiilor profesionale ale magistraţilor cuprinse în Memorandumul privind Justiţia, adoptat în luna septembrie, şi anume ‘crearea prin lege a unei autorităţi civile de interceptare care să permită respectarea deplină a standardelor CEDO în privinţa garanţiilor tehnice şi legale; Justiţia trebuie să aibă ca şi preocupare esenţială protecţia, promovarea şi garantarea tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti’.

Tăriceanu a susţinut că această Autoritate este gândită să funcţioneze independent faţă de celelalte organe abilitate ale statului şi sub supravegherea unei comisii din componenţa căreia vor face parte ‘trei judecători desemnaţi de ÎCCJ, trei reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, un reprezentant desemnat de Avocatul Poporului şi doi membri ai Parlamentului, unul desemnat de Senat şi unul de Camera Deputaţilor’.

De asemenea, Autoritatea pentru Interceptarea Comunicaţiilor este sprijinită în activitatea sa şi de un consiliu consultativ.

‘Sigur că pot face apel la această Autoritate, în primul rând, procuratura, dar şi toate celelalte instituţii care, conform legii, au dreptul să folosească interceptări ale comunicaţiilor, ale telefoanelor. În acelaşi timp, această Autoritate va funcţiona sub supravegherea unei comisii de supraveghere. Deci această Autoritate va fi abilitată să facă numai operaţiunea strict tehnică. În privinţa legalităţii acţiunilor pe care le va întreprinde, există în primul rând mandatul emis de judecători, dar apoi trebuie făcută o verificare. Iniţial, am gândit ca această Autoritate să fie pusă în subordinea Parlamentului. Având în vedere însă experienţa nefericită a modului în care funcţionează comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, am gândit că este mai bine să creăm un corp independent, o comisie de supraveghere’, a explicat Tăriceanu.

În opinia sa, înfiinţarea acestei Autorităţi este necesară ‘ca să nu se mai întâmple cum s-a întâmplat în trecut când serviciile de informaţii au jucat rol de organ judiciar”. ”Să nu vedem că în acelaşi timp procuratura face şi interceptări şi face şi dosare şi să vedem că sunt probe care nu îndeplinesc condiţiile legale’, a completat Tăriceanu.

‘Vreau să intrăm într-o normalitate, în care cetăţenii români să se simtă la ei acasă, nu terorizaţi, nu înfricoşaţi, nu în atmosfera care a domnit în România în anii ’50-’60. (…) Eu cred că reforma statului înseamnă corijarea funcţionării defectuoase a unor instituţii’, a mai spus acesta.

Proiectul poate fi consultat aici.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Capital.ro
Verdict pentru alegerile prezidențiale. Ponta aruncă bomba: Schimbarea vine și în Europa și în România!
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Un moldovean pe fronturile din Ucraina: „Câmpurile sunt pline de cadavre de ruși, ucrainenii își riscă viața pentru a-și recupera morții”
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
O nouă funcție Whatsapp. Ce se schimbă pentru utilizatori
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Forțele ucrainene se retrag din sudul Velika Novosilka pentru a evita încercuirea
MediaFlux
Ce se întâmplă cu MAȘINILE MAI VECHI de 15 ANI! UE a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid