Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, la România TV că nu crede că Traian Băsescu îşi va da demisia după alegerea noului preşedinte al României şi că acesta va sta la Cotroceni până la încheierea mandatului.
„Nu îmi fac vreo iluzie că Traian Băsescu va demisiona pana la ultima zi a mandatului său. Ţinând cont de încălcările repetate ale Constituţiei, prin modul în care se raportează la partidele politice, în loc sa fie un factor echidistant, neutru şi imparţial, el a devenit un jucător in favoarea PMP şi a candidatului acestei formaţiuni„, a spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a explicat că „acest comportament al preşedintelui trebuie sancţionat” şi de aceea a propus suspendarea acestuia din funcţie.
„Am făcut un pas concret şi am redactat cererea de suspendare care rămâne în continuare valabilă. Este insuficient să constatăm comportamentul antidemocratic al preşedindetului fără să îl sancţionăm. (…) Acesta ar fi fost singurul gest logic, articulat pe lege şi pe Constituţie. Cererea de suspendare este în continuare pe masă, la dispoziţia tuturor partidelor. Eu nu am retras-o şi nu am să o retrag sub nicio formă. Am convingerea că aceasta e atitudinea principială corectă prin raportare la Constituţie şi la lege”, a precizat Tăriceanu.
Întrebat dacă este posibil să fie suspendat Traian Băsescu şi după data de 16 noiembrie, când vom avea un nou preşedinte ales, Tăriceanu a explicat că acest lucru poate fi realizat.
„Preşedintele poate să fie suspendat şi după data de 16 noiembrie, dar cred că e greu să ne imaginam că putem să ducem suspendarea, dar şi demiterea până la capăt, pentru că ar însemna să se organizeze un al treilea tur de scrutin, ceea ce este puţin să reuşească. Nu putem sa chemăm de trei ori electoratul la urne„, a spus şeful Senatului, al România TV.
„Mecanismele constituţionale acoperă toate aceste situaţii. Nu exercită toţi preşedinţii puterea. Exercită presedintele interimar atâta vreme cât este preşedintele suspendat şi, odată cu preluarea noului mandat, preşedintele ales preia puterea (…) Sigur că da, după 16 noiembrie, se poate vorbi de o suspendare simbolică, se poate vorbi de acest lucru fără doar şi poate”, a mai arătat Tăriceanu.
Pe de altă parte, acesta a precizat că a luat act de declaraţiile premierului Victor Ponta care spune ca doreşte sa fie evitată orice criză politică.
Tăriceanu: Proiectul USL nu se poate reface. Dar e posibilă o altă construcţie politică
„Într-un sens, suspendarea preşedintelui poate sa însemne criză politică, dar există mecanismele constituţionale care nu lasă un vid la conducerea ţării: presedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor preia functia de interimar. Eu fiind candidat, nu voi prelua functia interimara. Avem soluţii, nu intrăm în niciun vid de putere (…) S-au mai intamplat lucruri dintr-acestea in Cehia. (…)
Eu cred că demersul ar trebui concretizat prin procedura de demitere şi numai suspendare. Dar eu am o abordare, PSD-ul are o abordare uşor diferită care ţine cont de factorul de oportunitate a momentului. Însă atunci cand e vorba de Constituţie, de incalcarea legii, nu putem sa facem rabat sub nicio forma”, a conchis Tăriceanu.