Majorarea de 19% a fost aprobată în unanimitate de către Comitetul de Reglementare al ANRE în cadrul ședinței din 26 iunie 2024, la propunerea direcției de specialitate a instituției.
Potrivit ANRE, schimbarea tarifelor este influențată de trei factori principali: creșterea costurilor de distribuție a gazelor naturale corelată cu inflația prognozată de 4,6% pentru anul 2024, majorarea costurilor de capital ca urmare a investițiilor record din 2023, și reducerea cu 8% a cantității de gaze naturale distribuite în același an.
Conform Legii energiei și gazelor naturale nr. 123/2012 și Ordinului ANRE nr. 217/2018, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale și stabilește tarifele diferențiat pentru fiecare operator de distribuție. Aceste tarife includ costuri pentru modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție, extinderea rețelelor și racordarea noilor consumatori, atât persoane fizice cât și juridice, în condițiile în care aceste costuri sunt justificate.
“În conformitate cu prevederile Legii energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012 și cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale și stabilește tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuție a gazelor naturale, diferențiat, pentru fiecare operator de distribuție.
Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție prin extinderea rețelelor sau prin realizarea/înființarea unor noi sisteme/rețele, precum și costuri generate de racordarea unor noi solicitanți clienți casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate. Tarifele de distribuție se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie”, se arată în comunciatul ANRE.
Pentru un client casnic care locuiește într-un apartament cu trei camere și are un consum anual de 3 MWh, factura lunară va crește cu aproximativ 2,5 lei.
ANRE se află în faza finală de elaborare a proiectului de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit, care va fi aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale pentru a cincea perioadă de reglementare.
În România sunt circa 4 milioane de clienți casnici de gaze racordați la sistenul de distribuție.