Tarife diferenţiate pentru parcări şi modalităţi moderne de plată, solicitate în cadrul dezbaterii publice organizate de PMB

Tarifarea la preţul real a parcării, introducerea mijloacelor moderne de plată, dar şi existenţa unor preţuri diferenţiate, în funcţie de zonă, au fost solicitate, luni, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Primăria Capitalei pe marginea proiectelor referitoare la regulamentele unor servicii publice pentru asigurarea managementului traficului şi a parcajelor.
Iulian Tudor
12 feb. 2018, 12:21
Tarife diferenţiate pentru parcări şi modalităţi moderne de plată, solicitate în cadrul dezbaterii publice organizate de PMB

De altfel, după opiniile exprimate de către cei prezenţi, directorul Autorităţii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice, Adrian Cristea, a precizat că forma revizuită a proiectelor de hotărâre vizează crearea parcărilor non-stop, includerea posibilităţii unor mijloace moderne de plată, precum şi faptul că nu vor fi oferite subvenţii sau facilităţi pentru plata parcării, decât în cazul persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, este analizată posibilitatea introducerii tarifelor diferenţiate pentru parcare, în funcţie de zone, a precizat el.

Preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Marian Ivan, a cerut să nu fie acordată niciun fel de subvenţie pentru plata locului de parcare, indicând datele furnizate de studiul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, conform căruia pentru 93% din maşinile din Bucureşti nu se plăteşte locul de parcare. El a solicitat de asemenea ca, în cazul în care există mai multe maşini înregistrate pe o singură adresă, la al doilea autovehicul costul parcării să se dubleze.

„Este absurd ca oameni care plătesc o mie, zece mii sau o sută de mii de euro pentru o maşină să primească subvenţie de la primărie pentru plata locului de parcare. (…) Am solicitat ca serviciul de parcare să fie taxat la valoarea reală, fiind incluse costurile de chirie ale spaţiului ocupat şi ale traseelor de acces, costurile de realizare a locurilor de parcare, de întreţinere a locurilor de parcare şi ale traseelor de acces. Doar astfel pot fi atraşi investitori privaţi care să vină în sprijinul administraţiei locale şi să fie interesaţi să obţină profit. Atâta timp cât primăria subvenţionează locurile de parcare, nu va reuşi niciodată să asigure numărul necesar de locuri de parcare, fapt care inhibă dezvoltarea celorlalte moduri de transport: nu se pot face piste de biciclete, benzi unice pentru transportul public”, a afirmat el.

Cătălin Deaconescu, consilier municipal PNL, a atras atenţia asupra faptului că proiectele nu prevăd nimic despre prelungirea programului pentru parcările gestionate de Administraţia Străzilor după ora 16,00.

„Ştiţi că în acest moment bucureştenii au probleme după ora 16,00, când se confruntă cu aşa-zişii parcagii. Nu am găsit un mijloc modern de plată după ora 16,00, când efectivele de încasare de plată pentru parcare se retrag. De asemenea, nu am găsit nimic despre tarife diferenţiate în funcţie de zonă sau interval orar. Ne dorim cu toţii să descurajăm cetăţenii să vină cu maşina proprie în centrul oraşului, dar nu am văzut tarife diferenţiate în funcţie de zonă”, a spus el.

Totodată, participanţii la dezbatere au pus sub semnul întrebării utilitatea delegării unor servicii asigurate până în prezent de către administraţiile Primăriei către companiile municipale, recent înfiinţate.

„Când se realizează comparaţia între ce s-ar întâmpla dacă serviciul de management al traficului ar rămâne la primărie şi ce s-ar întâmpla dacă ar fi delegat, se oferă doar avantaje în partea de delegare, cu toate că exact acelaşi lucru poate să îl facă şi primăria. Practic, nu există nicio diferenţă între cele două. Totuşi acest studiu încearcă să sugereze că delegarea serviciului de management al traficului este o binecuvântare. (…) Delegarea serviciului nu va face decât să ducă specialiştii din primărie într-o firmă privată, iar în momentul în care lucrurile vor merge prost, ne vom trezi că primăria nu va avea specialişti pentru a administra acest serviciu”, a precizat Marian Ivan.

Dan Georgescu, preşedintele Sindicatului Liber Semnale Rutiere Administraţia Străzilor, a apreciat că serviciile care vor fi delegate companiilor municipale pot fi asigurate şi de Administraţia Străzilor.

„Primăria Municipiului Bucureşti nu investeşte niciun ban în aceste parcări, iar banii vin de la aceste parcări către primărie. Noi nu avem posibilitatea de a-i sancţiona pe cei care parchează şi nu plătesc. (…) Noi credem că acest regulament nu este oportun, nu este corect şi nu este în beneficiul cetăţenilor. Mai mult de atât, credem că pe cetăţeni o să îi lezeze costul mult mai mare. Noi considerăm că am adus destul de mulţi bani la primărie”, a spus el.

Adrian Cristea (AMRSP) a arătat că în managementul public internaţional prestarea serviciilor publice de către companii municipale este o „opţiune strategică, viabilă, a administraţiei locale, în special datorită autonomiei manageriale a acestor companii, funcţionării pe principii de profitabilitate şi lipsei birocraţiei excesive”.

„Studiul de oportunitate nu are ca obiect justificarea necesităţii înfiinţării acestei companii, ci doar să stabilească modalitatea de delegare a gestiunii serviciului. (…) AMRSP consideră că prin companiile municipale se realizează o reformă instituţională modernă, cu efecte benefice atât asupra administraţiei publice locale, cât şi asupra creşterii calităţii vieţii pentru cetăţenii municipiului Bucureşti”, a susţinut el.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...