Războiul comercial declanșat de președintele american Donald Trump are efecte și asupra României, iar prețul a numeroase produse se va majora cel puțin cu valoarea taxelor anunțate de administrația de la Washington. Țara noastră nu va putea să evite fenomenul creșterii prețurilor, mai ales că toate importurile din Europa către SUA vor fi taxate cu 20%.
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat „efecte cumplite” pentru milioane de oameni, precum și că Bruxellesul finalizează deja primul parchet de contramăsuri, fără a oferi detalii, însă, despre acestea.
Dacă Uniunea Europeană va pune taxe de 20% la toate importurile americane, acest lucru se va reflecta în prețul de la raft pentru băuturile alcoolice, condimente, pește congelat, porumb sau boabe de soia. Piața europeană a mașinilor auto va fi și ea afectată, în contextul taxei de 25% impusă de Donald Trump și al potențialei contramăsuri a Bruxellesului.
România a exportat în SUA, în 2024, de 2,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 0,7% din PIB-ul țării noastre, potrivit datelor prezentate de Antena 3 CNN.
Concret, unele dintre bunurile exportate anul trecut au fost:
Țara noastră exportă mai mult decât importă din SUA, astfel că înregistrează un excedent comercial în relația cu Statele Unite. România a importat din SUA, anul trecut:
Totuși, prin taxa impusă asupra industriei auto europene, România va fi afectată în mod indirect, deoarece principalul său partener comercial european, Germania, făcea foarte mulți bani din exporturile de mașini în țara condusă de Donald Trump.
Cristian Păun, profesor de economie, arată că România ar trebui să înlocuiască fluxurile comerciale cu Statele Unite cu alte fluxuri comerciale în interiorul Uniunii Europene, aceasta fiind o piață imensă, de 400 de milioane de consumatori, unde nu există taxe vamale și bariere.
„În primul și în primul rând, acest lucru va scumpi tot ceea ce vindem noi în Statele Unite. Vindem anumite lucruri, dar Statele Unite nu este o piață de export semnificativă (pentru România). La noi, cam 70-80% din comerțul exterior al României este comerț cu țările din Uniunea Europeană.
Ceea ce putem noi să facem în momentul acesta ar fi o înlocuire a fluxurilor comerciale cu Statele Unite cu fluxuri comerciale în interiorul Uniunii Europene. Să nu uităm că Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate, este o piață imensă, de vreo 400 de milioane de consumatori. Este o piață similară Statelor Unite, și ca nivel de venit și ca potențial.
Nu avem altă variantă decât să valorificăm mai mult această oportunitate a prezenței noastre în piața unică, unde nu avem taxe vamale, nu avem bariere, pentru că pe asta s-a bazat procesul de integrare, pe eliminarea barierelor în calea comerțului cu bunuri și servicii.
Sunt și alte oportunități cu parteneri din afara Uniunii Europene, cum ar fi Marea Britanie, cum ar fi, de ce nu, să încercăm să creștem mai mult comerțul cu țări precum Australia, Noua Zeelandă, Canada, să deschidem noi rute de comerț. Pentru că altfel rămânem în pierdere și nu trebuie să rămânem în pierdere”, transmite Cristian Păun.
Citește și : Vești proaste de la BNR despre banii românilor, după războiul comercial declanșat de Trump
Profesorul de economie susține că Donald Trump greșește prin impunerea acestor tarife, arătând că efectul lor se va întoarce împotriva Statelor Unite, chestiuni care îi vor deranja pe oameni.
„De fapt, ceea ce face astăzi Trump în Statele Unite este echivalentul unei mitraliere pe care el o îndreaptă împotriva tuturor. E un război mondial declanșat de el.
Doar că el nu-și de seama că ține pușca asta cu țeava către el. Când trage cu taxele astea vamale în toată lumea, efectul se va întoarce împotriva Statelor Unite.
Eu cred că va genera destul de multe consecințe negative asupra economiei americane, foarte repede, astfel încât oamenii să înceapă să mârâie, să protesteze, pentru că vor plăti un cost imens pentru toate aceste măsuri, fără o logică economică în spate”, a mai spus Cristian Păun la Antena 3 CNN.