Ţările bogate ar putea fi retrogradate în următorii ani din cauza îmbătrânirii populaţiei

Standard & Poor's a avertizat marţi că ar putea retrograda "mai multe state cu rating foarte ridicat" din rândul G20 dacă guvernele nu vor implementa, până în 2015, reforme de atenuare a creşterii cheltuielilor din sistemele publice de sănătate şi alte costuri induse de îmbătrânirea populaţiei.
Romania TV
31 ian. 2012, 09:05
Ţările bogate ar putea fi retrogradate în următorii ani din cauza îmbătrânirii populaţiei

Mai multe state dezvoltate din Europa, precum şi Japonia şi Statele Unite, vor suferi în următorii 40 de ani cele mai importante deteriorări ale finanţelor publice din cauza îmbătrânirii populaţiei, se arată într-un raport al S&P, preluat de Reuters.

„Creşterea persistentă a cheltuielilor din sistemele de sănătate va exercita presiuni severe asupra finanţelor publice în următoarele decenii. Dacă guvernele nu vor modifica sistemele de protecţie socială, acestea vor deveni probabil nesustenabile”, consideră S&P.

În absenţa reformelor, S&P ar putea începe din 2015 să coboare ratingurile marilor economii ale lumii din cauza costurilor induse de îmbătrânirea populaţiei, trend care ar putea conduce, din 2020, la o creştere a numărului de ţări cu rating „junk”, potrivit studiului prezentat de agenţie.

Sistemul public de sănătate va genera probabil cele mai semnificative creşteri ale cheltuielilor în bugetele ţărilor dezvoltate, care au deja costuri ridicate cu protecţia socială şi situaţii demografice care se deteriorează rapid.

Spre exemplu, se estimează că populaţia Japoniei va scădea cu 30% până în 2060, când 40% dintre locuitori vor avea vârste de peste 65 de ani, potrivit datelor oficiale.

Cheltuielile cu protecţia socială din Japonia, care includ pensii şi servicii de sănătate, sunt estimate la 108.000 miliarde de yeni (1.400 miliarde de dolari) în anul fiscal curent, reprezentând circa 22% din Produsul Intern Brut. În anu lfiscal 2025-2026, aceste cheltuieli ar putea creşte la 141.000 miliarde yeni.

Costurile din sistemele publice de sănătate ale ţărilor dezvoltate nu vor fi însă propulsate numai de aspecte demografice. Tehnologiile noi, mai scumpe, şi extinderea plajei de tratamente acoperite ar putea genera până la două treimi din creşterea estimată, potrivit unui studiu al Fondului Monetar Internaţional, citat de S&P.

Agenţia notează totodată că reformarea sistemelor publice de pensii va fi insuficientă în cazul ţărilor G20.

S&P consideră că nu este prea târziu ca statele G20 să ia măsuri, însă reformele legate de costurile de îmbătrânire trebuie cuplate cu măsurile de echilibrate a bugetului şi implementate cel târziu până în 2016.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Carburanții au înregistrat o nouă ieftinire. Cât costă un litru de benzină?
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!