Ţările care impun restricţii românilor. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că românii care vor să intre pe teritoriul Cehiei trebuie să prezinte test COVID negativ la sosirea în țară.
Persoanele care sosesc în Republica Cehia din state incluse pe listele portocalie, roşie şi roşu închis – România este inclusă pe lista roşie – trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul ceh, rezultatul negativ al unui test molecular PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii sau al unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 ore anterior sosirii, se arată într-un comunicat al MAE transmis sâmbătă.
Citeşte şi Bilanţ pandemie coronavirus: peste 2,28 milioane de morţi
Potrivit MAE, autorităţile cehe au revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Cehia, în contextul pandemiei de COVID-19, iar noile măsuri se aplică de vineri, 5 februarie 2021.
“Accesul pe teritoriul Republicii Cehia este permis doar pentru motive întemeiate, respectiv întoarcerea la reşedinţă, deplasarea în scop de muncă, studii, raţiuni familiale, fiind excluse călătoriile în scop turistic”, se spune în comunicat.
De asemenea, MAE reaminteşte că toate persoanele care călătoresc în acest stat trebuie să completeze, în prealabil, Formularul electronic de localizare (Public Health Passenger Locator Form).
Ţărilor din Europa care au impus restricţii românilor, în contextul pandemiei:
MAE: Persoanele obligate la test PCR negativ pot intra în Bulgaria numai prin anumite puncte de frontieră
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informaţiilor comunicate public de către autorităţile bulgare, persoanele care se deplasează din România în Republica Bulgaria şi care nu se încadrează în excepţiile de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 pot intra în ţara vecină numai prin punctele de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin şi Vama Veche-Durankulak.
Potrivit unui comunicat al MAE, persoanele care se încadrează în excepţiile de la măsura prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria dinspre România prin toate punctele de trecere a frontierei.
În context, MAE reaminteşte că sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane: persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria; şoferii de autobuz, angajaţi în transportul internaţional de pasageri; şoferii autocamioanelor care efectuează transport internaţional de mărfuri; membrii echipajelor navale; membrii echipajelor aeriene care efectuează zboruri de la şi către aeroporturi publice pe teritoriul Republicii Bulgaria şi personalul tehnic asimilat; lucrătorii transfrontalieri.
Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: 0035929712858 şi 0035929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: 00359879440758.
Noile contaminări cu noul coronavirus au scăzut – în lume – a treia săptămână consecutiv şi au atins cel mai redus nivel de la sfârşitul lui octombrie, relateazăAFP, care prezintă evoluţii săptămânale marcante provenind din baza sa de date. Trendul este extrem de vizibil şi în România.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 2.611 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost înregistrate 61 de decese. Numărul pacienţilor internaţi la ATI este 963.
Până astăzi, 6 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 743.343 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 689.474 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.611 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti – 304, urmat de Timiş – 239, Cluj – 114, Suceava – 105. În celelalte judeţe, numărul cazurilor noi raportate este sub 100. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 663 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este peste 3 doar în judeţul Timiş, unde a crescut la 3,38 faţă de ziua a precedentă, când era 3,29.
Până astăzi, 18.809 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.347. Dintre acestea, 963 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.569.782 de teste RT-PCR și 157.093 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.646 de teste RT-PCR (12.037 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.609 la cerere) și 5.527 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 39.431 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.203 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 58.000 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 162 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.190 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.271 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.