Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA. „Avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine”

Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia au decis să întrerupă administrarea vaccinului produs de AstraZeneca ca măsură de precauţie. Autorităţile finlandeze au luat această decizie după au fost raportate două cazuri de tromboză cerebrală. În schimb, experţii suedezi, danezi şi norvegieni au precizat că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor relua folosirea acestui ser pe care Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) îl consideră ca fiind "sigur şi eficient".
Razvan Mihalascu
19 mart. 2021, 22:01
Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA.

Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Finlanda nu suspendase până acum administrarea serului AstraZeneca, însă vineri a decis să îl întrerupă ca ”măsură de precauţie”, în condiţiile în care au fost semnalate două cazuri suspecte de tromboză cerebrală.

”În conformitate cu principiul precauţiei”, Autoritatea finlandeză de sănătate publică (THL) a decis ”suspendarea vaccinărilor în Finlanda până când există mai multe informaţii şi se poate evalua o posibilă cauzalitate”, a anunţat autoritatea finlandeză, conform Agerpres.

Experţii finlandezi au precizat că vaccinarea nu va fi reluată înainte de 29 martie.

Autoritatea finlandeză a explicat că a luat decizia în contextul în care simptomele observate sunt ”extrem de rare” şi că ”nu există în prezent certitudinea că problemele cheagurilor de sânge sunt legate de vaccin”.

Citeşte şi: Premierul Franţei a primit prima doză de vaccin anti-COVID la mai bine de două luni după Florin Cîţu. Jean Castex s-a vaccinat cu AstraZeneca VIDEO

Care sunt ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

De asemenea, autorităţile din Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat că au nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă vor folosi vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca. Decizia a fost adoptată chiar dacă agenţia de reglementare a Uniunii Europene a spus că beneficiile depăşesc riscurile.

”Avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie”, a declarat Soren Brostrom, directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică din Danemarca, conform sursei citate.

Săptămâna trecută, mai multe state europene au suspendat utilizarea serului AstraZeneca, după ce au fost semnalate cazuri rare de cheaguri sangvine la persoane vaccinate.

Vineri, 12 state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.

”Acest lucru nu schimbă faptul că, în virtutea unui principiu al precauţiei, continuăm suspendarea pentru că avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine astfel încât să putem spune cu certitudine că recomandăm acest vaccin”, a mai afirmat oficialul danez.

Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au subliniat că săptămâna viitoare urmează să fie luată o decizie cu privire la folosirea vaccinului AstraZeneca

Ce reacţii adverse au fost raportate la vaccinul AstraZeneca

Norvegia a semnalat până în prezent cinci cazuri ale unor persoane vaccinate care ulterior au fost spitalizate prezentând o combinaţie de cheaguri sangvine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a murit.

O a şasea persoană, care a fost, la rândul ei, vaccinată cu serul AstraZeneca, şi-a pierdut viaţa din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.

”Aceste cazuri sunt rare, dar foarte grave. Nu putem exclude ipoteza că ar putea exista o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca”, a precizat Agenţia pentru Medicamente din Norvegia, conform Agerpres.

Mai mult, Suedia investighează cazuri izolate de cheaguri sangvine şi probleme de coagulare apărute la persoane vaccinate, inclusiv două decese. Cu toate acestea, autorităţile au precizat că orice posibilă legătură cu vaccinările rămâne incertă.

”Ştim deja că există persoane care au început să fie ezitante în legătură cu vaccinul”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT Anders Tegnell, epidemiolog-şef din Suedia.

Atât Suedia, cât şi Norvegia se confruntă cu o creştere rapidă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni. În Danemarca, numărul cazurilor a scăzut, iar activităţile se redeschid în mod gradual.

Duminică, AstraZeneca a anunţat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sangvine.

În schimb, Autoritatea de reglementare europeană (EMA) a decis că e necesar să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, care este ”sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, determinând multe ţări să anunţe reluarea vaccinării.

Citeşte şi: România reia vaccinarea cu lotul de vaccin carantinat produs de AstraZeneca

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Animalul mai periculos ca ursul care trăiește în munții României. Stă ascuns și e greu de văzut de multe ori, dar mușcătura lui face ravagii
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce bani trebuie declaraţi la ANAF. Aşa nu vei avea probleme cu legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării