Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA. „Avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine”

Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia au decis să întrerupă administrarea vaccinului produs de AstraZeneca ca măsură de precauţie. Autorităţile finlandeze au luat această decizie după au fost raportate două cazuri de tromboză cerebrală. În schimb, experţii suedezi, danezi şi norvegieni au precizat că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor relua folosirea acestui ser pe care Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) îl consideră ca fiind "sigur şi eficient".
Razvan Mihalascu
19 mart. 2021, 22:01
Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA.

Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Finlanda nu suspendase până acum administrarea serului AstraZeneca, însă vineri a decis să îl întrerupă ca ”măsură de precauţie”, în condiţiile în care au fost semnalate două cazuri suspecte de tromboză cerebrală.

”În conformitate cu principiul precauţiei”, Autoritatea finlandeză de sănătate publică (THL) a decis ”suspendarea vaccinărilor în Finlanda până când există mai multe informaţii şi se poate evalua o posibilă cauzalitate”, a anunţat autoritatea finlandeză, conform Agerpres.

Experţii finlandezi au precizat că vaccinarea nu va fi reluată înainte de 29 martie.

Autoritatea finlandeză a explicat că a luat decizia în contextul în care simptomele observate sunt ”extrem de rare” şi că ”nu există în prezent certitudinea că problemele cheagurilor de sânge sunt legate de vaccin”.

Citeşte şi: Premierul Franţei a primit prima doză de vaccin anti-COVID la mai bine de două luni după Florin Cîţu. Jean Castex s-a vaccinat cu AstraZeneca VIDEO

Care sunt ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

De asemenea, autorităţile din Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat că au nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă vor folosi vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca. Decizia a fost adoptată chiar dacă agenţia de reglementare a Uniunii Europene a spus că beneficiile depăşesc riscurile.

”Avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie”, a declarat Soren Brostrom, directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică din Danemarca, conform sursei citate.

Săptămâna trecută, mai multe state europene au suspendat utilizarea serului AstraZeneca, după ce au fost semnalate cazuri rare de cheaguri sangvine la persoane vaccinate.

Vineri, 12 state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.

”Acest lucru nu schimbă faptul că, în virtutea unui principiu al precauţiei, continuăm suspendarea pentru că avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine astfel încât să putem spune cu certitudine că recomandăm acest vaccin”, a mai afirmat oficialul danez.

Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au subliniat că săptămâna viitoare urmează să fie luată o decizie cu privire la folosirea vaccinului AstraZeneca

Ce reacţii adverse au fost raportate la vaccinul AstraZeneca

Norvegia a semnalat până în prezent cinci cazuri ale unor persoane vaccinate care ulterior au fost spitalizate prezentând o combinaţie de cheaguri sangvine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a murit.

O a şasea persoană, care a fost, la rândul ei, vaccinată cu serul AstraZeneca, şi-a pierdut viaţa din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.

”Aceste cazuri sunt rare, dar foarte grave. Nu putem exclude ipoteza că ar putea exista o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca”, a precizat Agenţia pentru Medicamente din Norvegia, conform Agerpres.

Mai mult, Suedia investighează cazuri izolate de cheaguri sangvine şi probleme de coagulare apărute la persoane vaccinate, inclusiv două decese. Cu toate acestea, autorităţile au precizat că orice posibilă legătură cu vaccinările rămâne incertă.

”Ştim deja că există persoane care au început să fie ezitante în legătură cu vaccinul”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT Anders Tegnell, epidemiolog-şef din Suedia.

Atât Suedia, cât şi Norvegia se confruntă cu o creştere rapidă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni. În Danemarca, numărul cazurilor a scăzut, iar activităţile se redeschid în mod gradual.

Duminică, AstraZeneca a anunţat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sangvine.

În schimb, Autoritatea de reglementare europeană (EMA) a decis că e necesar să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, care este ”sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, determinând multe ţări să anunţe reluarea vaccinării.

Citeşte şi: România reia vaccinarea cu lotul de vaccin carantinat produs de AstraZeneca

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ora de vară, în 2025. Regula pe care vrea s-o impună Uniunea Europeană  
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Putin își reafirmă sprijinul pentru soldații ruși și planurile de întărire a armatei
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania