Decizie de ultimă oră pentru ţările din Europa cu privire la vaccinul AstraZeneca. EMA: „Serul este sigur și eficient!”

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) urmează să anunţe joi după-amiază rezultatul evaluării sale asupra siguranţei vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, după ce mai multe state membre ale Uniunii Europene au suspendat administrarea acestui vaccin de teama efectelor adverse.
George Russo
18 mart. 2021, 18:18
Decizie de ultimă oră pentru ţările din Europa cu privire la vaccinul AstraZeneca. EMA:
Update

„Bună seara, doamnelor și domnilor, și vă mulțumesc că v-ați alăturat acestei conferințe de presă.

Comitetul nostru de experți în siguranța medicamentelor a ajuns la o concluzie după analizarea cazurilor de cheaguri de sânge apărute la persoanele vaccinate cu vaccinul Covid-19 AstraZeneca.

Comitetul a ajuns o concluzie clară și științifică. Acesta este un vaccin sigur și eficient. Beneficiile în protejarea persoanelor de Covid-19, cu riscurile asociate de moarte și spitalizare, depășesc posibilele riscuri. Comitetul a concluzionat și că vaccinul nu este asociat  cu un risc crescut de tromboză sau cheaguri de sânge”, a spus șefa EMA, Emer Cooke.

Ţările din Europa aşteaptă avizul cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană, aflată în plină penurie de vaccinuri, se bazează pe milioane de doze ale vaccinului produs de compania britanică AstraZeneca.

Şapte state membre UE, printre care Germania şi Franţa, s-au alăturat la începutul săptămânii listei cu 15 ţări care au suspendat administrarea acestui vaccin în urma manifestării unor efecte adverse, precum dificultăţi de coagulare a sângelui.

Şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja ”ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile. Deşi nu este exclus ca EMA să recomande suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca în ţările din Europa, agenţia s-ar putea mulţumi cu publicarea unui ”avertisment suplimentar”, a adăugat ea, conform Agerpres.

Citeşte şi: O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca ajunge vineri în România

Precizările CNCAV despre vaccinul AstraZeneca. „Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă”

Potrivit CNCAV, Principalele concluzii ale ședinței de astăzi a Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice și trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca sunt:

  • Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat.
    Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile reprezentate de efectele adverse;
  • Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție;
  •  Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);
  • Vaccinul poate fi asociat cu apariția a doua afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculara diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea
    numărului de trombocite.

Deși nu s-a demonstrat o relație de cauzalitate a acestor afecțiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă în acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmând să fie colectate și analizate mai multe date. Informațiile despre medicament (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date cu privire la atenționarea riscului de apariție a tulburărilor de coagulare și trombocitopenie.

În ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție extremă, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de mâine asupra acestei hotărâri. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului
(EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii în sănătate.

CNCAV asigură populația de întreaga transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare
să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.

Citeşte şi: Iată ce conţine prospectul vaccinului AstraZeneca. Lista reacţiilor şi efectelor adverse!

AstraZeneca aşteaptă şi verdictul OMS

La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

EMA ar putea totuşi să împărtăşească poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care miercuri a apreciat că, pentru moment, balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca, recomandând ca ”vaccinările să continue”.

„Comitetul consultativ global al OMS pentru siguranţa vaccinurilor analizează cu mare atenţie cele mai recente date de siguranţă disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. De îndată ce analiza va fi finalizată, OMS va comunica imediat rezultatele acesteia către public”, a menţionat organizaţia internaţională într-un comunicat.

OMS a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru utilizare în regim de urgenţă luna trecută, facilitând astfel accesul ţărilor în curs de dezvoltare la un ser relativ ieftin.

Citeşte şi: Noile tulpini SARS-CoV-2 fac ravagii. Pacienții care au avut COVID-19 trebuie să se vaccineze și ei

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Locul de lângă București, unde s-au concentrat legende terifiante. Relatările te lasă fără cuvinte
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre