Ţările din Europa în care se relaxează restricţiile. Marea Britanie, Cehia şi Bosnia încearcă să revină la normal ridicând unele măsuri de restricţie.
Citeşte şi Stare de alertă în România de azi timp 30 de zile. Reguli noi de Paşte şi 1 Mai
Cehia este una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemie. Cu toate acestea, la aproape două luni de la debutul celui de-al treilea val, autorităţile au ridicat, luni, o parte dintre restricţii. Astfel, s-au redeschis grădiniţele, iar elevii din clasele primare s-au întors în bănci. În plus, grădinile zoo şi cele botanice primesc din nou vizitatori.
În Sarajevo localnicii s-au înghesuit la terase şi cafenele în aer liber.
Autorităţile au relaxat restricţiile şi în Marea Britanie. Şi aici localnicii au sărbători ridicarea măsurilor în localurile din aer liber.
Germania, în schimb, se confruntă în continuare cu un număr ridicat de pacienți cu COVID, iar secţiile de Terapie Intensivă sunt pline.Rata de infectare la nivel naţional a ajuns la 136 cazuri la suta de mii de locuitori. Autorităţile spun că vor relaxa restricţiile atunci când incidenţa va scădea sub 50.
Medicii sunt disperaţi şi cer un nou lockdown.
„Ce am învățat din primele două valuri este că, mai întâi, crește numărul spitalizărilor, ceea ce deja se întâmplă la noi. Numărul celor internați s-a dublat în ultimele două săptămâni și ne așteptăm ca asta să se întâmple aidoma și la Terapie Intensivă.”, a spus Jörg Krebs, Spitalul Universitar Mannheim, potrivit stirileprotv.ro.
Situaţia este dificilă şi în Italia. Deşi numărul de noi caturi scade zilnic, autorităţile menţin în continuare măsuri dure de restricţie, cel puţin până la sfârşitul lunii.
Sute de proprietari de localuri au protestat luni pe străzile din Roma, unde au apărut incidente.
Autorităţile de la Bruxelles au transmis luni că primele doze de ser produs de Johnson&Johnson au plecat spre statele membre. Până la sfârşitul lunii iunie, 55 de milioane de vaccinuri vor fi împărţite în Uniune.
Peste Ocean au apărut tensiuni în legătură cu alocarea dozelor de vaccin. Autoritățile din statul Michigan, unde rata de infectare a crescut dramatic, imploră Guvernul Federal să trimită acolo mai multe resurse.
Până acum, Casa Albă a trimis în Michigan 160 de cadre medicale, care să ajute la campania de imunizare, nu însă și doze suplimentare de vaccin.
Intre timp, India, cu 1,35 de miliarde de locuitori, a depășit Brazilia la numărul de infectări, ocupând acum locul al doilea în lume. În acest moment, una din șase îmbolnăviri raportate zilnic pe plan global vine din India și lucrurile ar putea fi mai grave, întrucât sute de mii de hinduși s-au adunat pe malurile fluviului Gange pentru rugăciuni speciale, fără distanțare fizică.