Ţările din UE care cer certificat COVID. Anumite state din Uniunea Europeană şi-au păstrat unele reguli de protecţie, printre care şi certificatul Covid, masca sau chiar testele.
Franța este una dintre țările UE care încă solicită călătorilor să respecte regulile restrictive. În prezent, autoritățile franceze aplică reguli diferite în funcție de țara din care vine o persoană. Călătorii care ajung în Franța dintr-o țară care face parte din lista verde nu trebuie să respecte nicio regulă suplimentară atâta timp cât au un certificat de vaccinare COVID, de recuperare sau testare.
În Portugalia sunt introduse noi restricţii ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, de peste 40 de grade.
Olanda menține restricțiile de intrare COVID-19 numai pentru anumiți călători. Călătorii din țările non-UE trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau de recuperare pentru a li se permite intrarea în Țările de Jos. Călătorii din țări non-UE care nu dețin niciunul dintre aceste două certificate sunt în prezent interziși, ceea ce înseamnă că nu pot intra în Țările de Jos.
În ciuda renunțării la regulile de intrare pentru călătorii din UE/Schengen, Spania le cere în continuare cetățenilor țărilor din afara UE să respecte anumite reguli de intrare. Ministerul spaniol al Sănătății notează că toți călătorii din țări terțe trebuie să prezinte un certificat de vaccinare, recuperare sau testare la sosirea lor în Spania. Cu toate acestea, s-a stabilit că cei care nu dețin un Certificat digital UE COVID sau un echivalent UE trebuie să completeze Formularul de control al sănătății.
„Cine trebuie să completeze Formularul de control al sănătății? Persoanele care sosesc din țări care NU sunt membre ale Uniunii Europene sau NU au statutul de țări asociate Schengen, care nu dețin un certificat digital UE COVID sau echivalent UE. Copiii sub 12 ani și pasagerii aflați în tranzit internațional nu trebuie să prezinte certificat sau SpTH QR”, subliniază Ministerul.
UE a anunțat lansarea mult așteptatului său sistem visa waiver, ETIAS, care va intra în vigoare în mai 2023. Deși ETIAS nu este același lucru cu o viză (este mai rapid, se face online și nu necesită informații biometrice) există totuși o procedură și o taxă pentru obținerea acesteia. ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, fusese programat anterior pentru un debut la sfârșitul anului 2022.
Călătorii din UE sunt scutiți și au libertate de mișcare în interiorul blocului comunitar, permițându-le să petreacă atât timp cât doresc în multe țări. Rezidenții UE vor fi, de asemenea, scutiți de la plata acestei taxe. Dar pentru toți ceilalți care intră în Uniunea Europeană dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, ETIAS va fi obligatoriu. Mișcarea afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, aă cărei locuitori care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit. Nimic nu se schimbă pentru cei care anterior aveau nevoie de viză pentru a intra în UE, scrie CNN. (Citeşte AICI mai multe detalii)