Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda şi Letonia afirmă într-un comunicat comun că Uniunea Europeană are nevoie de ”un supraveghetor central” care să se ocupe de banii murdari din sistemul financiar european.
Iniţiativa a apărut după închiderea unor bănci europene din cauza spălării banilor în Letonia, Malta şi Cipru, în timp ce bănci mari din zona baltică şi Europa de Nord au fost implicate în tranzacţii ilegale în valoare de miliarde de euro, cu bani murdari proveniţi din Rusia, prin intermediul filialei estoniene a Danske Bank. Acesta este considerat cel mai grav scandal de spălare de bani de pe continent, informează news.ro.
Necesitatea creării unei autorităţi de supraveghere europene a apărut după eşecurile repetate ale autorităţilor de reglementare naţionale de a depista şi combate spălarea de bani, se arată în comunicat.
”Atunci când miza este reprezentată de interese financiare mari, există riscul ca autorităţile de reglementare naţionale să fie influenţate în mod direct sau indirect de către instituţiile supravegheate sau de grupuri de interese”, potrivit comunicatului, informează news.ro.
Potrivit celor şase state, noua autoritate de supraveghere ar putea fi o instituţie nouă sau o autoritate de reglementare existentă, respectiv Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care ar trebui să fie extinsă.
Apelul pentru schimbare a apărut la câteva luni după ce blocul comunitar a convenit să reformeze mandatul EBA pentru a conferi instituţiei prerogative noi pentru combaterea spălării banilor.
Iniţiativa marchează o schimbare majoră a poziţiei Germaniei. În timp ce Franţa, Italia şi Spania au cerut de luni de zile reglementări mai stricte împotriva spălării banilor, Berlinul s-a opus.
Cele şase state mai cer adoptarea unor reguli noi împotriva spălării banilor, care ar fi a şasea revizuire a prevederilor, la numai un an de la ultima modificare, în cadrul unei reforme considerate lipsite de fermitate, de către cele şase state, informează news.ro.
Reglementările existente ar trebui reunite într-o singură lege aplicabilă la nivelul statelor UE, inversând sistemul actual care permite ţărilor să adapteze reglementărilor împotriv spălării banilor la legislaţia naţională.
Preşedinţia finlandeză a UE a pregătit în octombrie un proiect de document care ar trebui să fie adoptat în decembrie. Proiectul prevede schimbări similare cu cele incluse în comunicatul celor şase ţări.