Țările europene, din ce în ce mai aproape de a introduce serviciul militar obligatoriu. Războiul din Ucraina accelerează procesul

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina i-a determinat pe politicieni să analizeze cu atenție orice scenariu posibil prin care Europa să devină mai puternică din punct de vedere militar.
Mircea Filipescu
03 sept. 2023, 22:12
Țările europene, din ce în ce mai aproape de a introduce serviciul militar obligatoriu. Războiul din Ucraina accelerează procesul

Una dintre soluțiile care ar putea fi implementate este introducerea serviciului militar obligatoriu, în condițiile în care tinerii nu sunt dispuși să intre în armată pentru că nu ar împărtăși ”obiectivele și scopurile generale ale armatei”.

Practic, tinerilor le lipsește motivația, în timp ce salariile sunt mici și condițiile de muncă dificile și periculoase. Printre statele care discută deja de reintroducerea armatei se numără Marea Britanie și Germania.

Alte țări, precum Danemarca și Lituania și-au propus să facă și mai multe și să îmbunătățească legislația în acest sens. Cu toate acestea, recrutarea unor tineri slab pregătiți, care nu doresc să meargă pe front, ar putea fi o mare problemă pentru țările din Uniunea Europeană. Potrivit profesorului de Științe Politice la Universitatea Warwick, Vicenzo Bonze, stagiul militar obligatoriu ar fi o idee bună.

“Forțele armate ale Europei, în special cele de la granița cu Rusia, realizează acum că nu au destui oameni”, a declarat Vincenzo Bove, conform Digi 24.

“Ei văd în mod clar înrolarea ca pe o soluție. Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, mai spune acesta.

Citește și: Raed Arafat prezintă cronologia evenimentelor care au dus la exploziile din Crevedia: ”Aici rolul ISU s-a încheiat”

“Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, a completat expertul, cu mențiunea că nu există dovezi că armatele formate din recruți ar fi mai eficiente comparate cu trupele regulate. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de eficientă și rapidă ar putea fi posibila recrutare a tinerilor.

“Uitați-vă doar la ce se întâmplă acum în Rusia cu recruți. Nu sunt foarte motivați. Tinerii sunt forțați să se înroleze, iar majoritatea dintre ei ar prefera să facă altceva”, a completat profesorul.

Între timp, un fost mercenar Wagner a dezvăluit că principala grijă a Rusiei a fost ca recruții ruși, mulți dintre ei de 21 de ani, nu vor fugi de pe front.

“Trei ani nu sunt suficienți pentru a însuși elementele de bază ale războiului. Chiar și folosirea armamentului simplu necesită multă pregătire”, spune profesorul italian, cel care a servit în Marină timp de 15 ani. “Unele state aduc în discuție ideea unor programe de trei luni, dar asta este nimic. Nu vor învăța nici măcar cum să salute”, a completat Bove în glumă.

“Armata îi primește pe cei mai buni și mai străluciți și, în plus, serviciul militar este un atu în CV-ul unui recrut. Să menții o țară în siguranță presupune mai mult decât forțe armate. Este vorba de diversitate. Este vorba despre sănătatea publică, protecția infrastructurii și asistența medicală. Tinerii pot fi chemați atunci când este nevoie de ei pentru a ajuta la protejarea țării de crize sau dezastre care ar putea apărea. Există atât de multe probleme societale pe care guvernul nu le poate rezolva singur“, a transmis expertul.

Citește și: Studenții vor fi obligați să își plătească integral biletele de tren. Anunțul făcut de CRF Călălori naște revoltă în rândul tinerilor

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)