Practica de a oferi un salariu suplimentar în decembrie, echivalentul unei luni de muncă, are rolul de a recompensa angajații pentru eforturile depuse pe parcursul anului. Politica de acordare a salariilor din a 13-a lună variază considerabil în Europa. În Portugalia, Spania, Grecia și Italia, majoritatea angajaților au dreptul legal la o primă de Crăciun, de obicei echivalentă cu un salariu lunar.
În Portugalia, atât lucrătorii din sectorul public, cât și cei din sectorul privat primesc două prime: una de Crăciun, cunoscută drept „primă de a 14-a lună”, și una în perioada verii, cunoscută drept „primă de a 13-a lună”. Similar, în Spania, angajatorii sunt obligați să ofere două prime suplimentare pe an, dintre care una este acordată în decembrie. Suma și momentul acordării celei de-a doua prime sunt negociate prin „Contracte colective de muncă” – acorduri negociate între sindicate și angajatori, fără caracter legislativ, dar cu o forță similară legilor.
În Grecia, legislația prevede acordarea de prime de Crăciun și vară pentru angajații din sectorul privat. Angajații primesc un salariu suplimentar de Crăciun, jumătate de salariu suplimentar de Paște și jumătate de salariu suplimentar vara. Totuși, în sectorul public, aceste prime au fost eliminate din 2012, ca parte a măsurilor de austeritate adoptate după criza financiară.
Avocatul specializat în dreptul muncii, Eirini Hamiti, a subliniat pentru Euronews că eliminarea acestor bonusuri a generat reacții negative din partea funcționarilor publici, care consideră că au fost privați de drepturi constituționale.
Alte țări care au adoptat politici similare sunt Olanda și Polonia. În Olanda, angajații beneficiază de o „indemnizație de vacanță”, acordată în lunile mai sau iunie, echivalentă cu 8% din salariul anual brut. În Polonia, deși bonusurile pentru a 13-a și a 14-a lună sunt rare în sectorul privat, cel de-al 13-lea salariu este obligatoriu în anumite ramuri ale sectorului public, precum pentru funcționari publici și profesori.