Ţările din lume în care este dificil să obții cetăţenie. Fiecare țară are reguli proprii de acordare a cetățeniei. În timp ce unele le pretind solicitanților doar o perioadă de ședere de câțiva ani sau să se fi născut pe teritoriul lor, altele au criterii foarte greu de îndeplinit, scrie Libertatea.
1. Vatican
Cetățenia celui mai mic stat suveran din lume este extrem de limitată, fiind accesibilă doar celor care sunt cardinali care locuiesc în Vatican sau Roma, diplomați ai Sfântului Scaun sau angajați oficiali ai Bisericii Catolice. Cu aproximativ 450 de cetățeni şi 800 de rezidenți, dar mai ales cu politici stricte, Vatican este una dintre cele mai restrictive țări din lume în ceea ce privește imigrarea și cetățenia.
2. Liechtenstein
Mică țară europeană situată între Austria și Elveția are aproximativ 39.000 de locuitori şi impune rezidența de cel puțin 30 de ani pentru a putea solicita cetățenia. Totuși, cei căsătoriți cu cetățeni din Liechtenstein beneficiază de o perioadă de așteptare redusă la 5 ani. Există și o cale neobișnuită de a obține cetățenia, prin votul comunității locale, după 10 ani de ședere.
Citeşte şi: Ce cetățenie primește un copil care se naște în avion. Părinții au patru opțiuni din care să aleagă
3. Bhutan
Țara din Himalaya a început să accepte turişti abia în 1974, iar solicitanții de cetățenie trebuie să fi locuit în țară timp de 20 de ani și să nu fi acționat împotriva statului sau a regelui. Potrivit legislației, este nevoie ca un copil să aibă amândoi părinții bhutaneni pentru a obține cetățenia la naștere. În cazul celor care au doar un părinte, o persoană poate cere cetățenia după ce a trăit în Bhutan timp de 15 ani. De asemenea, orice străin care lucrează pentru guvernul Bhutanului și locuiește acolo de 15 ani poate aplica pentru cetățenie. Chiar dacă aplicantul îndeplinește toate cerințele, Bhutan își rezervă dreptul de a respinge cererea fără niciun motiv!
4. Qatar
Cei care vor să devină cetățeni pot solicita acest lucru doar dacă sunt rezidenți legali în Qatar de cel puțin 25 de ani, fără să fi părăsit țara mai mult de două luni consecutive. Chiar şi aşa, doar un număr limitat de cetățenii sunt acordate anual. Cetățenii naturalizați nu beneficiază însă de aceleași drepturi și beneficii ca cei născuți în Qatar.
5. Kuweit
Cetățenia poate fi solicitată după 20 de ani de rezidență sau 15 ani pentru cetățenii din alte țări arabe. Totuși, este obligatoriu să fii musulman și, dacă ai trecut la islam, trebuie să fi practicat timp de 5 ani și să cunoști limba arabă. Soția unui bărbat din Kuweit poate să obțină cetățenia după 15 ani de căsătorie.
6. Emiratele Arabe Unite
Pentru a obține cetățenia trebuie să fi locuit acolo legal timp de 30 de ani. Arabii din anumite țări pot solicita cetățenia după o perioadă mai scurtă, însă accesul este restricționat, iar femeile din EAU căsătorite cu bărbați străini nu pot transmite automat cetățenia copiilor lor, dar aceștia o pot solicita când împlinesc vârsta de 18 ani.
7. Elveția
Conform unei legi mai permisive, introdusă în ianuarie 2018, o persoană poate solicita cetățenia dacă a locuit în Elveția timp de 10 ani și deține un permis de ședere permanentă (permis C). Permisul C este acordat după 5 ani de reședință continuă pentru cetățenii UE, SUA și Canada. Totuși, pe lângă criteriul de rezidență, solicitanții trebuie să demonstreze integrarea în societatea elvețiană, cunoașterea uneia dintre limbile oficiale și să respecte ordinea publică și securitatea națională.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţ important pentru toţi românii din Spania. Ce se întâmplă cu dubla cetăţenie
8. China
În general, naturalizarea este posibilă doar în cazuri excepționale, iar străinii pot solicita cetățenia dacă au rude cetățeni chinezi. Cei care nu au o rudă care este cetățean chinez și locuiește în China au șanse aproape zero de a obține cetățenia. În lege se arată că naturalizarea este posibilă și se menționează ca și criteriu reședința pe termen lung, dar nu se specifică cât timp.