Cateva tari au introdus recent masuri care sa promoveze un mediu de lucru mai sanatos, in timp ce altele sustin de mai mult timp astfel de politici menite sa sprijine sanatatea, fericirea si productivatea angajatilor lor, scrie ziare.com. Huffington Post a realizat o lista cu aceste tari.
Citeşte şi Grecii de la Jumbo fac angajări. Vezi posturile
Situatia angajatului in era tehnologiei, care a dilatat considerabil programul de lucru in ultimii ani, a fost adusa de curand in discutie de o decizie adopata la nivel sectorial in Franta, ce are ca scop promovarea unui echilibru sanatos intre munca si viata privata.
Angajatii francezi nu mai au voie sa dea e-mail-uri dupa ora 18.00
Printr-un acord semnat de patronate si sindicate, 250.000 de angajati din sectorul IT si cel al serviciilor de consultanta sunt incurajati sa evite orice activitate de birou, dupa finalul programului.
Acest lucru inseamna ca angajatii vizati isi vor inchide telefoanele de serviciu si nu vor mai accesa e-mail-ul dupa ora 18.00 – sau oricand se incheie ziua lor de lucru.
Citeşte şi A fost inventată aplicaţia pentru smartphone care îţi creşte salariul
Saptamana de lucru are 35 de ore in Franta, conform unei legi adoptate in 1998, insa, ca urmare a utilizarii din ce in ce mai extinse a smartphone-urilor si a tabletelor, acest prag este depasit cu usurinta.
Suedia testeaza ziua de lucru de sase ore
Pornind de la premisa ca mai multe ore de munca nu inseamna neaparat o mai mare productivitate, autoritatile din orasul suedez Gothenburg vor derula in perioada urmatoare un experiment in randul angajatilor din sectorul public, care are ca scop identificarea sistemului de lucru cu cele mai bune rezultate.
Timp de un an, bugetarii vor fi divizati in doua grupuri: cei din primul grup vor lucra conform programului traditional de opt ore pe zi, in timp ce angajatii din al doilea grup vor avea un program redus, de sase ore pe zi.
Initiatorii se asteapta ca un program mai scurt sa imbunatateasca eficienta, dar si starea fizica a angajatilor, ceea ce inseamna ca acestia vor avea nevoie de mai putine zile de concediu medical.