Ţările lumii discută despre schimbările climatice, la summitul de la Durban

Africa de Sud este gazda unui nou summit climatic, începând de luni. 190 de ţări vor participa la Durban, la conferinţa asupra schimbărilor climatice, în încercarea de a găsi mijloacele de a le opri şi de a se pregăti pentru consecinţele lor.
Romania TV
28 nov. 2011, 07:57
Ţările lumii discută despre schimbările climatice, la summitul de la Durban

Circa 12.000 de delegaţi, miniştrii, experţi, ONG-uri şi jurnalişti vor participa la cea de-a 17-a conferinţă anuală a ONU asupra climatului.

Subiectul principal al conferinţei este viitorul protocolului de la Kyoto, singurul tratat internaţional care impune obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră celor 40 de ţări participante, ce va expira anul viitor.

Unele dintre cele mai mari producătoare de emisii de gaze cu efect de seră cer amânarea discuţiilor asupra unui nou protocol, provocând mânia insulelor mici şi altor ţări vulnerabile. Uniunea Europeană şi naţiunile vulnerabile doresc să finalizeze noul acord până în 2015.

Unii observatori spun că ţările vulnerabile vor începe să numească şi să „umilească” ţările în curs de dezvoltare care amână progresul.

„Aproape toată lumea ştie că ajungerea la un acord este puţin probabilă (…) Este o perioadă întunecată, iar alegerea a fost deja făcută în cadrul summiturilor din trecut”, a declarat expertul David Victor de la Universitatea California, San Diego.

În ultimii doi ani, liderii mondiali nu au reuşit să ajungă la un nou acord, care să urmeze Protocolului de la Kyoto, care obliga ţările industrializate, cu excepţia SUA, să îşi micşoreze emisiile de gaze cu efect de seră. Speranţele au fost distruse când summitul de la Copenhaga din 2009 a eşuat să ajungă la o nouă înţelegere.

Christiana Figueres, secretarul ONU pentru climă, a declarat duminică că mizele negocierilor sunt mari, mai ales având în vedere ultimele studii ştiinţifice.

Pe agenda conferinţei se află şi finanţarea ţărilor sărace, pentru a le ajuta să se adapteze schimbărilor climatice, cu circa 100 de miliarde de dolari, anual. Întrebarea rămâne cum vor fi distribuiţi banii şi cum pot fi generate aceste fonduri din noi surse, în afara ţărilor dezvoltate din Vest. Una din idei sugerează că ar trebuie adăugată o taxă de carbon transportului aerian şi una asupra tranzacţiilor financiare internaţionale, poreclită deja „taxa Robin Hood”.

Oamenii au fost bombardaţi în ultimele săptămâni de noi cercetări ştiinţifice legate de schimbările climatice şi de consecinţele lor.

Agenţia meteo ONU a precizat săptămâna trecută că nivelul de concentrare a gazelor cu efect de seră a atins un record, de când a început era industrială în 1750. Datele Oganizaţiei Meteorologice Mondiale din 2010 arată că nivelul de dioxid de carbon este acum de 389 de părţi la milion, faţă de 280 de părţi la milion, cât era în urmă cu 250 de ani.

Organizaţia va prezenta săptămâna aceasta un raport asupra temperaturilor globale din 2011. Anul 2010 a fost cel mai cald din istoria recentă a lumii.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Emil Hurezeanu refuză candidatura la președinție, discuții în Coaliție privind candidatura lui Crin Antonescu
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios