Ţările nordice devin tot mai restrictive cu primirea imigranţilor

Numărul migranților ajunși în Suedia nu a scăzut nici după ce această țară membră a spațiului Schengen a reintrodus controalele la granițe, în timp ce vecinii săi nordici iau tot mai multe măsuri pentru stăvilirea acestui aflux.
Filip Stan
13 nov. 2015, 20:15
Ţările nordice devin tot mai restrictive cu primirea imigranţilor

La aproape 24 de ore după reintroducerea controalelor la punctele de trecere a frontierei, autoritățile suedeze au primit încă aproximativ 1.600 de noi cereri de azil, cifră comparabilă cu cea înregistrată în mod obișnuit în zilele și săptămânile trecute.

Reintroducerea acestor controale, valabilă deocamdată doar pentru 10 zile, se aplică la punctul de trecere a frontierei de pe podul Strâmtorii Sund (ce leagă capitala daneză Copenhaga de orașul suedez Malmo) și în porturile unde sosesc navele de pasageri din Danemarca și Germania.

Dar autoritățile de la Stockholm se tem că migranții din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, care ajung chiar și până la Cercul Polar motivați de dorința unei vieți mai bune în Europa, se vor orienta tot mai mult către Suedia, întrucât celelalte state nordice iau măsuri pentru a le limita accesul, cu toate că și guvernul suedez a început să elaboreze astfel de măsuri, potrivit Agerpres.

Guvernul conservator norvegian a trimis vineri parlamentului de la Oslo o inițiativă legislativă care urmează să fie supusă votului săptămâna viitoare în regim de urgență și prevede în principal grăbirea expulzării refugiaților care vin dinspre Rusia.

Există migranți, mai ales sirieni, afgani și irakieni, care sosesc cu acte în regulă în Rusia și călătoresc apoi până la Cercul Polar pentru a trece granița în Norvegia, ei alegând această variantă pentru a evita așa-numita ‘rută a Balcanilor’. Numărul celor care de la începutul anului au optat acest traseu prin Rusia este de numai aproximativ 4.400, dar guvernul norvegian a constat în ultima vreme că această variantă este tot mai tentantă pentru migranți, în pofida condițiilor meteo extreme din acea zonă.

Citeşte şi Criza refugiaţilor: Ungaria acuză Uniunea Europeană de IPOCRIZIE

Prin urmare, pe lângă noua inițiativă legislativă, Norvegia a recurs și la alte măsuri, cum ar fi confiscarea bicicletelor folosite de migranți la trecerea graniței și atenționarea localnicilor că vor fi acuzați de trafic de persoane dacă îi transportă cu mașinile.

‘Majoritatea celor care trec granița nu fug de războaie sau persecuții’, a atenționat șefa guvernului de la Oslo, Erna Solberg, subliniind astfel motivația mai degrabă economică a solicitanților de azil, ea atrăgând atenția și asupra numărului tot mai mare de pakistanezi și afgani, care deja sunt mai mulți decât sirieni.

Și Danemarca a elaborat măsuri pentru descurajarea sosirii migranților. După ce în luna august a redus ajutoarele sociale destinate acestora, premierul Lars Lokke Rasmussen a anunțat miercuri un plan în 34 de puncte pe care-l va discuta săptămâna viitoare cu partidele politice, într-unul dintre aceste puncte menționându-se că solicitanții de azil își vor putea aduce familiile în Danemarca abia după trei ani, față de un an cât este prevăzut în prezent.

Suedia, recunoscută pentru politica ei de azil foarte generoasă care a făcut-o să devină, după Germania, a doua destinație preferată de migranții extracomunitari, a fost nevoită la rândul ei să adopte limitări ale acestei politici, după ce a ajuns în situația să nu mai aibă spații de cazare pentru noii veniți. Printre aceste măsuri, ce vor intra în vigoare în al doilea semestru al anului viitor, se numără eliberarea mai multor permise de ședere provizorii în locul celor permanente, înăsprirea condițiilor ce permit migranților să-și aducă familiile și intensificarea expulzărilor în cazul celor cărora li s-a respins cererea de azil. De asemenea, estimând că numărul migranților ajunși anul acesta în Suedia va fi de circa 190.000, executivul de la Stockholm a cerut Uniunii Europene să redistribuie o parte dintre ei către alte state din UE prin mecanismul cotelor obligatorii.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
”Regina pastelor” a dezvăluit secretul celor mai bune paste carbonara. N-ai nevoie de multe ingrediente, nu durează mult să le faci și vor ieși ca la restaurantele din Italia
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Irinel Columbeanu, impresionat de o femeie. Vorbe la superlativ
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Mel Gibson dezvăluie detalii despre noul său proiect cinematografic: ‘The Resurrection of the Christ’
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”