Țările din afara Uniunii Europene au adoptat cerificatul verde Covid, care este valid în aceleași condiții ca și certificatul digital din zonele U.E.
Țările care nu aparțin de U.E. și care au aderat la certificatul verde sunt Albania, Andorra, Armenia, Elveția, Insulele Feroe, Israel, Islanda, Liechtenstein, Maroc, Monaco, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, San Marino, Turcia, Ucraina, Regatul Unit, Vatican.
„Certificatele COVID eliberate în aceste 18 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind COVID. În mod similar, certificatul digital al UE privind COVID este acceptat de aceste 18 țări.
Certificatul se poate scana cu Aplicația Check DCC, realizată de STS, care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.
Verificarea certificatelor se poate realiza și pe telefoanele mobile cu sistem de operare IOS, prin funcționalitatea Web Check DCC. Aceasta este disponibilă prin accesarea link-ului https://certificat-covid.gov.ro/check-dcc.”, informează RoVaccinare.
Certificatul verde COVID-19 va fi obligatoriu. Partidele parlamentare au ajuns la un acord cu privire la legea care introduce obligativitatea certificatului verde COVID-19. Legea este susţinută de PNL, PSD şi USR.
Deputatul Alexandru Rafila a declarat, joi, după discuţiile cu PNL, pe capitolul de Sănătate din programul de guvernare, să s-a discutat despre accesul extins la testare, putându-se înfiinţa peste 1.000 de centre de testare. Despre testarea gratuită timp de 60 de zile, în regim gratuit, a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp şi a arătat că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19.
Rafila a prezentat propunerile pe domenil sănătate, el precizând că se doreşte accesul extins la testare. ”Putem înfiinţa mult peste 1.000 de centre unde se poate face testare. Problema este accesul la aceste teste”, a spus deputatul PSD.
Parlamentarii PSD au propus ca până la 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru obţinerea certificatului verde COVID-19 românii să se poată testa cu teste rapide gratuit. După expirarea celor 60 de zile, persoanele nevaccinate vor putea obtine certificatul verde covid-19 dar testarea se va face cu plată, potrivit România TV.
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a declarat că legea privind certificatul verde COVID la locul de muncă ar trebui adoptată în Parlament cât mai repede. Acesta a remarcat faptul că, după ce legea a fost respinsă de Senat, numărul românilor care au mers să se vaccineze a început iar să scadă. Proiectul urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, care e for decizional.
„Va trebui ca partidele, cele patru pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR și USR, să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esența acestei proceduri de certificat verde și car să asigure o majoritate”, a declarat Cseke Attila, la Digi24.
Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă semnat de Florin Cîţu, Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode, care a fost respins la vot în Senat, a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor, votul în plen urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare.
Reprezentanţii PSD anunţaseră că vor depune mai multe amendamente la proiectul de lege şi, după ce iniţial au respins propunerea legislativă, au spus că acest certificat de vaccinare trebuie impus.
USR propune ca certificatul verde să se aplice tuturor angajaţilor de la stat şi privat şi va depune amendamente în acest sens la legea care este în Camera Deputaţilor. Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a precizat că au fost gândite măsuri compensatorii tocmai pentru a da timp angajaţilor să se vaccineze.