”Am lucrat la identificarea a 150 până la 200 dintre aceşti colectori, localizaţi în principal în Liban şi în Turcia”, a declarat directorul Tracfin, Bruno Dalles, în cadrul prezentării în faţa presei a raportului serviciului său despre ”riscuri de spălare de capitaluri şi de finanţarea terorismului” pe anul 2016.
”Aceşti bancheri oculţi ai Daech primesc fonduri care sunt în mod clar menite să-i permită să continue să funcţioneze”, a precizat el, subliniind că, pentru Tracfin, miza este de-acum să-i localizeze pe noii colectori de fonduri SI – care depinde tot mai mult de finanţări externe.
”Există o adevărată miză strategică, odată cu explozia Daech, în a încerca să aflăm unde se află viitorii colectori, în a încerca să luăm urma viitoarelor metastaze ale Daech”, a adăugat Bruno Dalles.
Pe măsură ce jihadiştii pierd teren în Irak şi Siria, ei sunt totodată privaţi ”prima lor sursă de venit” – precum ”capturi de război” sau ”extorcarea populaţiilor” – şi încearcă să ”compenseze parţial aceste pierderi de venituri printr-un recurs în continuare susţinut la finanţări externe”, se arată în raportul Tracfin.
Serviciul supraveghează de asemenea ”susţinerea mai tradiţională” a Statului Islamic ”ca instituţii umanitare şi culturale, cu scopul evitării utilizării acestor structuri în vederea finanţării terorismului”, a declarat directorul Tracfin.